Dünyanın yüzde 70'ini oluşturan su, insan bedeninin de önemli bir kısmını oluşturur. Suyun tüm canlılar için hayati önemi olsa da yeryüzündeki su kaynaklarının sadece yaklaşık yüzde 0.3'ü içilebilir özellikte. Bununla beraber dünyadaki birçok insan temiz suya ulaşamıyor. Bu yüzden pek çok hayır kuruluşu, dünyanın pek çok yerinde su kuyusu açmak adına adeta yarışıyor. Peki, su kuyusu açtırmanın dindeki yeri nedir?
Yeryüzü kaynaklarının çok az bir kısmını oluşturan içilebilir ve kullanılabilir nitelikteki su, çeşitli imkansızlıklar nedeniyle ulaşması çok daha zor bir hale gelebiliyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde suya ulaşmak bir kriz doğuruyor. Özellikle Afrika ve Asya kıtasında su krizi çok yoğun bir şekilde hissediliyor. Bu nedenle ki birçok hayır kurumu özellikle Afrika'da ve diğer yerlerde su kuyusu açtırmak için çalışıyor. Peki, su kuyusu açtırmanın dindeki yeri nedir?
SU KUYUSU AÇTIRMAK SADAKAYI CARİYE Mİ?
Su, artık tüm dünya için bir sorun haline gelse de özellikle temiz ve hijyenik suya erişimin çok zor olduğu Afrika ülkelerinde temiz suyun olmaması çeşitli hastalık ve ölümlere sebep oluyor. Hz. Peygamber (a.s.) birçok hadis-i şerifinde su kuyusu açtırmayı tavsiye etmiştir.
İnsanın yaşamı boyunca yapıp ettiği bütün ameller, amel defterine kaydedilmektedir ve insan öldüğünde amel defteri de kapanır. Amel defterinin kapanması artık o kişinin dünyayla ilişkisinin kesildiği ve dünyadaki hiçbir şeyin ona fayda veremeyeceği anlamına gelir. Ancak Hz. Peygamber (a.s.) bir hadis-i şerifinde kişinin öldükten sonra dahi amel defterinin kapanmayacağı bazı ameller olduğunu müjdelemiştir. Sadaka-yı cariye, yani devam eden hayırlar ve iyilikler, kişi öldükten sonra da ona sevap olarak yazılmaya devam eder.
Hz. Peygamber (a.s.) hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: "İnsan ölünce üç şey dışında ameli kesilir. Sadaka-i câriye yani faydası kesintisiz devam eden hayır, kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine dua eden hayırlı evlat." (Müslim, Vasiyye, 14)
KURAN-I KERİM'DE DE HAYIR İÇİN HARCAMA YAPMAK TAVSİYE EDİLMİŞTİR
Allah Teâlâ, yüce kitabı Kur'an-ı Kerim'de de hayır için harcama yapmayı tavsiye etmiştir. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: "Hayır olarak ne harcarsanız, kendiniz içindir. Zaten siz ancak Allah'ın rızasını kazanmak için harcarsınız. Hayır olarak her ne harcarsanız hiç hakkınız yenmeden karşılığı size tastamam ödenir." (Bakara, 2/272)
İnsanların faydalanmaya ettiği hayırlı bir iş yapmak, insana öldükten sonra dahi sevap olarak yazılır. Allah Teâlâ ve Hz. Peygamber insanlara arkalarında bir sadakayı cariye bırakmayı öğütlemiştir. Su kuyusu açtırmak bir sadaka-yı cariye olduğundan, su kuyu açtıran kişiye öldükten sonra da bu amelinin sevabı yazılmaya devam eder.
BİR YORUM YAPIN 0