İbadetlerimi yetersiz görüyorum ne yapmalıyım? Neden tam anlamıyla ibadet edemiyorum

Günlük hayatında birçok insan ibadetlerini yetersiz görmekte ve sürekli bunun stresini yaşamaktadır. Peki neden tam anlamıyla ibadet edemediğimi düşünüyorum ve bu düşünceden nasıl kurtulurum? İbadetlerimi yetersiz görüyorum, ne yapmalıyım?

Günlük hayatımızı yaşarken yaptığımız ibadetler, tam olarak eda etsek de, bazen manevi açıdan bizi tatmin etmeyebiliyor. Örneğin kıldığımız namazın tam olduğuna kendimizi bir türlü ikna edemeyebiliyoruz. Hatta bazen bu durum günlük hayatımızı dahi olumsuz etkileyecek şekilde takıntı haline dönüşebiliyor. Dini açıdan bilgimiz yeterli olsa da örneğin namaz kılarken ya da dua ederken bir türlü yeterli olduğuna ikna olmayabiliyoruz. Peki, bu durum neyden kaynaklanır ve bu hislerden nasıl kurtuluruz?

ibadetlerimi yetersiz görüyorum

ibadetlerimi yetersiz görüyorum

NEDEN İBADETLERİMİ YETERSİZ GÖRÜYORUM?

Dini hayatını nasıl yaşadığı bir Müslüman için çok önemlidir. İbadetlerin doğru ve olması gerektiği şekliyle olması için öncelikle bilgi sahibi olmak gerekir. Ancak bilmek başka, yapmak ve hissetmek başkadır. Dolayısıyla bilmek her zaman dosdoğru eda edebileceğimiz anlamına gelmiyor. O halde, neden ibadetlerimizi yetersiz görürüz? İşte bazı cevapları:

  • Günahlar: İbadetleri yetersiz ve eksik görmenin belki de en büyük sebebi işlenen günahlardır. Bir insan günaha girdikçe ibadetler onu sıkmaya başlar. Bu yüzden ne zaman ibadet etmek istese, ibadetten sıkılır ya da tam olarak kendini vermez. Böyle olunca da ibadetinin yetersiz olduğu ya da tam olarak yapamadığı hissine kapılır. Bu sebeple en başta günahlardan uzak durulmalı ve tövbeler etmelidir.

  • Çevre: Neyi nasıl düşüneceğimize ilişkin çevremiz çok belirleyici olabilmektedir. Çünkü insan çevresindeki insanların yargılarına yaklaşık yargılar oluşturmaya meyillidir. Bu sebeple eğer çevrenizdeki insanlar ibadetlerden uzak ya da günahkar kimselerse siz de ibadetler hakkında negatif duygulara kapılabilirsiniz.

  • İman kuvvetinin zayıflığı: İman kuvvetinin zayıflığı her türlü eksikliğe sebebiyet verebilmektedir. Etrafınızda imansız olduğunuza dair çok fazla telkin varsa, ister istemez kendinizden şüphe etmeye başlayabilirsiniz.

ibadetlerimin eksik olduğunu düşünüyorsam ne yapmalıyım

ibadetlerimin eksik olduğunu düşünüyorsam ne yapmalıyım

Tövbe etmenin önemi nedir? Tövbe etmenin sınırı var mıdır? AllahİLİŞKİLİ HABERTövbe etmenin önemi nedir? Tövbe etmenin sınırı var mıdır? Allah'ın tövbe kapısı...

İBADETLERİMİ YETERSİZ GÖRÜYORUM NASIL RAHATLARIM?

Öncelikle hatırlanmalıdır ki Allah'ın rahmeti gazabından büyüktür. Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de sıklıkla tövbe dileyen kullarına karşı affedici olduğunu söylemiştir. Bunun yanı sıra, "kul Allah'a bir adım atsa, Allah Teala ona on adım gelir" buyrulmuştur. Bu yüzden yetersizlik hissinden ve mükemmeliyetçilikten kurtulmak ve sadece samimi bir şekilde ibadet yapmaya odaklanmak gerekir. Haddinden fazla mükemmel olma isteği, kişiyi umutsuzluğa ve kaygıya sürükler. Bu his, çocukluk yıllarında aile ya da çevrenin davranışları sonucunda oluşmuş kalıplardan da kaynaklanabilir. Genel olarak yetersizlik duygusu içindeyseniz, bu yaklaşımınız ibadetlerinize de yansıyacaktır. İbadetlerinizi sürekli eksik ya da yetersiz görüyorsanız, bu duygudan kurtulmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Kendinizi iyi tanıyın ve davranışlarınızın nedenini keşfedin.

Bilinçli davranışları kontrol etmek mümkün olsa da bilinç altından gelen kodları kontrol etmek çok kolay değildir. Bu bağlamda kişinin kendini tanıması ve davranışlarının görünen kısmının ardındaki asıl nedenleri bulması, kişinin olumsuz düşüncelerden kurtulması için elzemdir. İbadetler özelinde ise her zaman hatırlanması gereken şey şudur: İnsanlar günah işleyebilir ve hatalar yapabilir. Bu çok normaldir. Hatalar ve günahlar insan tabiatının bir parçası olduğundandır ki Allah Teala tövbe ve istiğfar etmeyi buyurmuştur.

  • Olumsuz düşüncelerin yerine olumluları koyun.

Olumsuz düşünceler zihninize geldiğinde, onları fark ettiğiniz an yerine olumluları koymayı deneyin. Yani, kendinizle diyalog kurun ve kendinize telkinde bulunun. İbadetlerinizin sürekli az, eksik ya da yetersiz olduğunu düşünüyorsanız şu duayı tekrarlayabilirsiniz:

"Rabbime bin şükür, ibadetlerimi yapıyorum. Milyonlarca kişi bunları da yapmıyor. Allah benden zaten çok ibadet istemiyor, gücümün ve zamanımın yettiği kadar istiyor. Farz ve vacipleri yapmak, günahlardan uzak durmak esastır, sünnetlerden de ne yaparsam kârdır. Zaten beş vakit namaz kılan insanın yaptığı tüm helal dünya işleri de ibadet hükmüne geçiyor. Yani ben uyusam, ders çalışsam, yemek yesem, tefsir okusam, doğayı seyretsem bile ibadet sevabı alıyorum. Rabbime bin şükür bana bu şuuru ve imkânı ve imanı vermiş. Aslında ne kadar nasipliyim, hamdolsun."

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

  • Eleştirel ve yargılayıcı insanlardan uzak durun.

Çevrenizde sürekli olumsuz düşünceleri telkin eden insanlar varsa, bu size de sirayet edebilir. Bu nedenle etrafınızda bağışlayıcı olan, iyiliği ve güzelliği tavsiye eden, iyi olanı gören insanlar bulundurmaya özen gösterin.

  •  Unutmayın ki sürekli cezalandırılmayı hak etmiyorsunuz!

Eğer devamlı günahkar olduğunuzu ve cezalandırılmayı hak ettiğinizi düşünüyorsanız, bunun sebebi çocukluk travmalarınız olabilir.

  • Profesyonel destek alabilirsiniz.

Eğer olumsuz düşüncelerinizden tek başınıza kurtulamıyor, üstesinden bir türlü gelemiyorsanız, profesyonel destek almanızda fayda var. Unutmamalısınız ki, ibadetin çoğu değil; az da olsa sürekli ve samimi olanı makbuldür. Kişiye, gücü yettiği ölçüde ibadet etmesi farz olmuştur. Bazen daha fazla, bazen daha az ibadet ediyor olmanız gayet normal ve insanîdir. Hz. Peygamber'e "Allah katında amellerin en makbul olanı hangisidir?" diye sorulduğunda Allah Rasulü (a.s.) şöyle cevap vermiştir: "Az bile olsa devamlı olanıdır." (Buhari, İman 16-29).

Business casual kadın giyim tarzı nedir? Business Casual tarzı için stil ipuçları ve öneriler

İLİŞKİLİ HABER

Business casual kadın giyim tarzı nedir? Business Casual tarzı için stil ipuçları ve öneriler
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0