Kuranı Kerim'de en kısa surelerden biri olan Asr Suresi, mushafta 30. cüzde ve 103. sırada yer alıyor. Kısacık bir sure olmasına rağmen pek çok hikmet barındıran Asr Suresi, derin anlamlar içeriyor. Peki, Asr suresi Türkçe ve Arapça nasıl okunur? Asr suresinin anlamı nedir? İşte, Asr suresinin okunuşu ve anlamı...
Mekke döneminde Hz. Peygambere vahyolan Asr suresi, 3 ayetten oluşur. Kuranı Kerim'in 103. suresidir ve 30.cüzde bulunur. Kısa olması dolayısıyla namazlarda sıklıkla tercih edilen surelerdendir. Asr kelimesi sözlükte "dehr, mutlak zaman, özellikle içinde bulunulan zaman, karn yani seksen veya 100 senelik zaman dilimi, gündüz, gece, sabah, akşam, ikindi vakti" gibi anlamlara gelmektedir. Zamana yeminle başlayan sure, insanlık için zamanın önemine ve değerine vurgu yapmaktadır. İşte, Asr suresinin okunuşu ve anlamı...
ASR SURESİNİN ARAPÇA OKUNUŞU:
ASR SURESİNİN TÜRKÇE OKUNUŞU:
Bismillahirrahmanirrahim
-
Vel Asr.
-
İnnel insâne lefî husr.
-
İllallezîne âmenû ve a'milussalihâti ve tevâsavbil hakki ve tevâsavbis sabr.
ASR SURESİNİN ANLAMI / MEALİ
Asra yemin ederim ki
İnsan gerçekten ziyandadır.
Ancak iman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler başkadır.
Adını ilk kelimesinden alan Asr suresi hacim olarak kısa olmakla birlikte Kuranı Kerimdeki bütün nasihatlerin özü sayılır. İmam Şafi bu sure hakkında "Şayet Kur’an’da başka bir şey nâzil olmasaydı şu pek kısa sûre bile insanlara yeterdi. Bu sûre Kur’an’ın bütün ilimlerini kucaklıyor" demiştir.
Zamanın kıymetini anlatan bu sure, Müslümanlara insanların ne kadar boş işlerle zamanlarını tükettiklerini gözler önüne sermektedir. Ancak yararlı işler yapıp birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye eden kişilerin ise ziyandan kurtulduğu müjdelenmektedir.
-
Asr suresi hakkında sahabeden şu rivayet edilir:
Ashaptan iki kişi karşılaştıkları zaman biri diğerine Asr suresini okumadan ve ardından selam vermeden ayrılmazlarmış. (Beyhakı, III, 174b).
ASR SURESİNİN FAZİLETLERİ VE FAYDALARI
Bu sureyi okuyanların;
Allah Teala günahlarını bağışlar,
O kimse hakkı ve sabrı tavsiye edenlerden olur,
Sabır gücü artar,
Kalplerine ferahlık dolar.
- Mehmet Akif Ersoy, bu sureyle ilgili şu mısraları kaleme almıştır:
Hâlikin nâ-mütenâhi adı var, en başı Hak
Ne büyük şey kul için hakkı tutup kaldırmak
Hani, ashâb-ı kirâm, ayrılalım, derlerken
Mutlaka “Sûre-i Vel’asrı” okurmuş, bu neden
Çünkü meknûn o büyük sûrede esrâr-ı felâh
Başta îmân-ı hakîkî geliyor, sonra salâh
Sonra hak, sonra sebat. İşte kuzum insanlık
Dördü birleşti mi yoktur sana hüsrân artık.
BİR YORUM YAPIN 0