Her yıl 14 Şubat’ta çeşitli hediyeler ve etkinliklerle âşıkların kutladığı Sevgililer Günü birçok kişi için de bir soru işareti olarak duruyor. Peki, Sevgililer Günü kutlamak günah mıdır, caiz midir? Sevgililer Gününde hediyeleşmek haram mıdır?
Yabancı adetleri devam ettiriyor olmaktan çekinen kişiler Sevgililer Günü kutlamalarının da İslam dininde yeri olup olmadığını merak ediyor. Avrupa kültür ve tarihine dayanan 14 Şubat Sevgililer Günü, Müslüman olmayan bir toplumun âdeti olduğundan Sevgililer Gününü kutlamanın ya da bu günde hediyeleşmenin dinen uygun olup olmadığı sorulmaktadır. Öncelikle belirtilmelidir ki bayramlar şeriat/yol kabilindendir. Bu nedenle diğer dinlere ait bayramlar ve dinî günleri sahiplenmek, onları kutlamak caiz görülmemiştir. Ancak Sevgililer Günü bir bayram olmadığı gibi, dinî bir gün olarak da telakki edilmez. İngilizce'de "St. Valentine's Day" denen Sevgililer Günü Aziz Valentin adındaki bir din adamına dayandırılsa da Hıristiyan toplumlarda dini bir gün olarak karşılanmaz. Hatta 1969 yılında kilise, Valentin Gününü takviminden çıkarmıştır. Sevgililer Günü daha çok kapital dünyanın tüketimi artırma ve hızlandırma ihtiyacına dayanan ticari bir gündür. Bu nedenle Sevgililer Gününün dinle bir alakası bulunmamaktadır.
SEVGİLİLER GÜNÜ KUTLAMAK GÜNAH MI?
Birbirini seven insanların muhabbetlerini göstermeleri adına birbirlerine hediye almaları gayet doğal ve mübah bir davranıştır. Dini bir içeriği bulunmayan ve dinle bir alakası olmayan Sevgililer Gününde hediyeleşmek caiz görülmüştür. Ancak unutulmamalıdır ki sevginin sadece bir güne hapsedilmesi bir tür istismardır. Bu nedenle sevgi bir gün değil, her gün gösterilmesi gereken temel bir ihtiyaç olarak durmaktadır. Dolayısıyla Sevgililer Gününde hediyeleşmenin dinen bir sakıncası yoktur. Bilakis, hediyeleşmek sünnettir.
Hediyeleşmek için yasaklı gün diye bir şey yoktur. Sevgililer Günü açısından dinen önemli olan kriter, ilişkinin dine uygun ahlaki sınırlar çerçevesinde, meşru bir biçimde yaşanıyor olmasıdır.
BİR YORUM YAPIN 0