
11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif'in gelişi ile birlikte tüm Müslüman alemini iftar ve sahur heyecanı kapladı. Sahurda oruca niyet etmek için hangi duanın okunacağı ve orucu açarken edilecek dua merak konusu oldu. Peki, oruca nasıl niyet edilir? Oruca niyet etme duası nedir? Oruç açarken hangi dua edilir? Oruç açma duası nedir?
Tüm günahların affolunacağı bu mübarek ayda Müslümanlar hem bedenlerini hem de zihinlerini günahlardan uzak tutarak sadece Allah'a ibadetle meşgul olurlar. Ramazan ayı boyunca yapılan ibadetlerin; okunan Kuranların, çekilen tesbihlerin, kılınan namazların ve tutulan oruçların kat be kat mükafatlandırıldığı bu ayda tövbe kapıları her daim açıktır. Ramazan ayı boyunca oruç tutarken ve oruç açarken nasıl dua edilir? Oruç açma duası nedir? Oruca niyet etme duası nedir? Oruca nasıl niyet edilir?
ORUCA NİYET ETME DUASI
11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı geldi çattı. Oruç ibadetiyle tüm günahlardan, nefsani arzulardan uzak durmak ve böylece manevi temizlik yapmak adına Müslümanların oruç tutacağı bu ayda Müslümanların sahur ve iftar heyecanı başladı.
-
Oruca niyet etmek için: "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya" diyerek niyet edilir.
Niyet, ezan okunmadan hemen önce, yeme içme işleri bittikten sonra yapılır. Niyet, illaki sözle olacak diye bir kural olmadığı gibi kalben ve zihnen de yapılabilir. Sahura kalkmanın sevabı büyük olmakla birlikte bir Müslüman sahura kalkmadan da oruç tutabilir. O halde sahura kalkmayan kişi yatmadan önce de niyetini yapabilir. Bir kişi niyet etmeyi unutsa dahi, Ramazan ayı oruç ayı olduğu için, orucu sahih olur.
ORUÇ AÇMA DUASI
Akşam namazı vaktinin girmesiyle birlikte gün boyu tutulan oruç açılır. Adet olunduğu üzere genellikle su, hurma veya zeytinle açılsa da böyle bir zorunluluk yoktur. Kişi, dilediği besinle orucunu açabilir. Ancak hafif gıdalarla orucun açılması tavsiye edilmiştir. İftar vakti çok kıymetli bir vakit olduğundan, iftarı beklerken son dakikalarda edilen dualar çok faziletlidir. Bu nedenle orucu dualarla açmak icap eder. Kişi istediği şekilde rabbine dua edebilir.
-
İftar duası / Oruç açma duası: Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü.
-
Türkçesi: Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlrımı bağışla.
İFTAR SONRASI YEMEK DUASI
İftardan sonra Allah'a verdiği nimetler için şükretmek adına yemek duası edilir. İftar sonrası yemek duası şu şekildedir:
Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha.
Türkçesi: Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. Amin.
BİR YORUM YAPIN 0