11 ayın sultanı Ramazan ayının gelişiyle birlikte tansiyon hastaları oruç tutup tutamayacaklarını merak ediyor. Yüksek tansiyonu olanlar ve tansiyon hastaları oruç tutabilir mi? Tansiyon hastalarının oruç tutması sakıncalı mı?
İslam dini herkese yapabildiği ölçüde sorumluluk yüklemiştir. Dinde farz olan ibadetlerin yanı sıra, kişi eğer bunları yapamayacak durumdaysa onlar için durumu kolaylaştırmaktadır. Nitekim Allah Teala Kuranı Kerim'de şöyle buyurur: "Ey inananlar! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha iyidir." (Bakara 2/183-4). Dolayısıyla İslam alimleri yolculuk, hastalık, zor ve meşakkatli işlerde çalışmak, aşırı açlık ve susuzluk çekmek, gebelik ve emzirme gibi durumlarda oruç tutmayı mübah görmüşler yani, bu kişilere orucun farz olmadığını belirtmişlerdir. Peki, tansiyon hastaları oruç tutabilir mi? Yüksek tansiyonu olanların oruç tutması sakıncalı mıdır?
TANSİYON HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Hipertansiyon hastalarının oruç tutması sakıncalıdır. Bununla birlikte tansiyon hastaları, şayet tansiyonları kontrol altında tutulabiliyorsa ve ilaç saatleri uygun oluyorsa veya düzenlenebiliyorsa doktorunun izniyle oruç tutabilir. Durumu kontrol edilebilen tansiyon hastalarına doktoru onay verdiği takdirde oruç tutmasında sakınca yoktur.
Tansiyon hastaları, özellikle oruç tutuyorsa şunlara çok dikkat etmeliler:
-
Sahurda ve iftarda mutlaka doktorun önerdiği şekilde yemeli. Tuzlu gıdalardan uzak durmalı.
-
Güneşte dışarı çıkılmamalı, çıkılırsa şapka takılmalı.
-
İftar ile sahur arasında en az 2 litre su içilmeli.
-
İlaçlar ihmal edilmemeli.
BİR YORUM YAPIN 0