Ramazan'ın gelişiyle birlikte fitre ile ilgili meseleler merak konusu oldu. Bayrama ulaşan kimselerin vermekle yükümlü olduğu fitre kimlere verilir, kimlere verilmez? Kardeş kardeşe fitre verebilir mi? Aile üyelerine veya akrabalara fitre verilir mi?
Fitre ya da fıtır sadakası bayrama ulaşan kişilerin şayet maddi durumu elverişli ise vermesi gereken bir sadaka türüdür. Esas olan sadakayı veren kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak verdiği meblağdan yararlanmıyor olmasıdır. Fitre, tıpkı zekat gibi, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir.
Fitre ya da fıtır sadakası kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Zaten bakmakla yükümlü olduğu kişilere fıtır sadakası verilmez.
KARDEŞE VEYA AKRABALARA FİTRE VERİLİR Mİ?
Anne baba gibi üst soy ve çocuk, torun gibi alt soy dışında kalan akrabalara, kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekat, fitre ve fidye verilebilir.
Fıtır sadakası (Fitre) kişinin annesi, babası, dedesi ve ninesi gibi üst soyuna; çocukları, torunları ve onların çocukları gibi alt soyuna verilmez. Ayrıca eşler de birbirine zekat, fidye ve fitre veremez.
Şu kişilere fitre verilmez:
-
Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,
-
Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
-
Eşine,
-
Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
-
Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa,
-
Şafilere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez.
BİR YORUM YAPIN 0