Tüm kötülüklerin anası olarak adlandırılan alkol, kişiye ve çevresine büyük zararlar vermektedir. Dinin kişiye çeşitli sorumluluklar yüklenmesi için en başta akıl sahibi olmak gerektiğinden Kuran ile sabit olmak üzere içki ve sarhoş olmak yasaklanmıştır. Peki, alkol alışkanlığı olan kişiler alkolden kurtulmak için hangi duayı okumalıdır? İçkiyi bırakma duası nedir? İçkiyi bırakmak için hangi esmaül hüsna okunur?
Din temelde 5 temel şeyi korumak üzere indirilmiştir: din, akıl, nefis, nesil ve mal. Bu beş şeyi muhafaza etmek dinin amaçlarıdır. İçki içmek ve sarhoş olmak bu ilkelerden aklı muhafaza etmeye ters düşmektedir. İçkinin ve şarabın çok yaygın bir şekilde kullanıldığı cahiliye Arap toplumunda içki bir anda değil, aşamalı olarak yasaklanmıştır. Bunun hikmetlerinden biri de insanların bağımlı oldukları alışkanlıklarını bıçakla kesip atar gibi bir anda bırakamamalarıdır. Ancak kişi, kendisine zarar veren şeyden bilinçli ve dirençli emin adımlarla yavaş yavaş kurtulabilir. Akıl sahibi olmak dini mükellefiyette birincil önemdedir. Aklı olmayanın dini de olmaz. Nitekim Hz. Peygamber (a.s), "İnsanı insan yapan aklıdır, aklı olmayanın dini de yoktur." buyurmuştur (Beyhakî, Şuab-ı İman).
İÇKİYİ YASAKLAYAN AYETLER
İçkiyi aşama aşama yasaklayan ayetler iniş sırasına göre şöyledir:
-
Nahl suresi 67. ayet:
"Hurma ağaçlarının meyvesinden ve üzümlerden hem bir içki yapıyor hem de güzel rızık ediniyorsunuz. Bunda aklı eren kavim için elbet ibret vardır." -
Bakara suresi 219. ayet:
"Sana içkiyi ve kumarı sorarlar, de ki: Onlarda hem günah hem insanlar için faydalar vardır. Günahları ise faydalarından daha büyüktür." -
Nisa suresi 43. ayet:
"Ey iman edenler! Siz, sarhoşken ne söyleyeceğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın." -
Maide suresi 90. ayet:
"Ey iman edenler içki, kumar, tapmaya mahsus dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer murdardır. Onun için bunlardan kaçının ki murada eresiniz." -
Maide suresi 91. ayet:
"Şeytan içkide ve kumarda aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık siz hepiniz vazgeçtiniz değil mi?"
İçki içmek Maide suresiyle birlikte kesinkes yasaklanınca sahabiler bir daha ağzına içki sürmemiştir. Sahabeden Hz. Enes şöyle anlatıyor: "Biz içki âlemindeydik. Ben dağıtıyordum. Bir adam geldi 'İçki haram edildi.' dedi. Arkadaşlar derhal 'Şu içki kaplarını dök, temizle.' emrini verdiler. O haberden sonra kimse ağzına içki almadı." (S. Nesaî, Eşribe 51/2).
Psikoloji ilminin de söylediği gibi içkiye olan düşkünlük ve alkol bir bağımlılık türüdür. Alkol bağımlılığının çok farklı sebepleri olabilir. Bu nedenle kişinin bu bağımlılıktan kurtulması için psikolojik destek alması tavsiye edilir. Bunun yanı sıra kalpleri evirip çeviren yüce Allah'a el açmak isteyen kişiler, içkiyi bırakmak için bir duanın olup olmadığını merak etmektedir.
İçkiyi bırakmak için özel bir dua mevcut değil. Kişi istediği gibi Rabbinden bu illetten kurtulmayı dileyebilir. Duada esas olan samimi ve içten olmaktır. Dualar ikiye ayrılır: sözlü dua ve fiili dua. Ağızdan çıkan söz elbette çok kıymetlidir ancak eğer davranış boyutunda bir değişime sebep olmuyorsa bir hikmeti kalmaz. Kişi, diliyle bir illetten kurtulmak istediğini söylediğinde, fiiliyle de o illetten uzak durmalı ki duası bir anlam ifade etsin. Fiili dua, duaların en etkilisidir. Bir bağımlılıktan kurtulmak elbette ki kolay değildir. Ancak yürekten isteyen kişi irade gösterirse bunu başarabilir. Tökezlediği yerde ise yardım almaktan çekinmemek gerekir.
İÇKİYİ BIRAKMAK İÇİN ESMAÜL HÜSNA
Dua ederken Allah'ın en güzel isimleriyle, esmaül hüsna ile duanızı daha güzel yapabilirsiniz. İçkiyi bırakmak için dua ederken şu esmaül hüsna ile duaya el açabilirsiniz:
Ya Tevvab, sen tövebeleri kabul edensin, tövbemi kabul et.
Ya Selâm, beni selamete çıkar.
Ya Gaffar, bu günahımı ört ve bana mağfiret et.
Ya Vekîl, bu niyetimi hayırlı neticeye ulaştır. Beni içki belasından kurtar.
Ya Reşîd, bana doğru yolu göster.
Amin.
BİR YORUM YAPIN 0