Kutsal yolculuğa manevi hazırlık! Hacca manevi hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Hac mevsiminin yaklaşmasıyla kutsal topraklara yolculuk yapacak hacı adaylarını heyecan sardı. Hacca gitmeden önce fiziksel hazırlığın yanı sıra manevi olarak hazırlanmak da büyük önem arz ediyor. Peki, hacca manevi olarak nasıl hazırlanılır? Hacca gitmeden önce manevi hazırlık nasıl yapılmalıdır?

Kutsal topraklara yolculuk yapacak adaylar yavaş yavaş yola çıkmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde ilk kafile Kuran ve dualarla uğurlandı. Bundan sonra ise grup grup hacı adayları yola çıkacak. Hacca gitmeden önce belli hazırlıkların yapılması elbette elzemdir. Oranın iklim ve coğrafya şartlarına göre bedensel hazırlıklar illaki yapılmıştır. Peki, manevi hazırlık? Hac yolcuları, kulluk ve şuur bilinciyle en etkili şekilde ibadetlerini yerine getirebilmek adına kutsal topraklara doğru yolculuğa çıkmadan önce manen de kendilerini hazırlamalıdır. Peki, hacca manevi hazırlık nasıl yapılır?

Hacca manevi hazırlık

Hacca manevi hazırlık

HACCA MANEVİ HAZIRLIK

Kuranı Kerim'de hac yolculuğuna ilişkin "Hac bilinen aylardadır. Kim o aylarda hacca karar verip niyet ederse bilsin ki hac sırasında eşine yaklaşmak, günaha sapmak ve tartışıp çekişmek yoktur. Ne hayır işlerseniz Allah onu bilir. Azık edinin; kuşkusuz azığın en hayırlısı takvadır. Öyleyse bana (ve emirlerime) saygı duyun, ey akıl sahipleri!" (Bakara 197).

Bu ayeti kerimede de zikredildiği gibi en hayırlı azık takvadır. Haccın anlamının kulluk ve Allah'a duyulan saygı olması bilincini edinmek gerekir. Hac ibadeti, esasında Allah'a duyulan saygının ve kulluk bilincinin sembolik bir ifadesidir. Takva; yüceltme, hürmet, saygı ve utanma gibi ahlaki meziyetler için kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla kişinin en yüce erdemleri ve ahlaki meziyetleri takınması gerekir. İslam dininde haccın kişide ahlaki bir dönüşüm kazandırması amaçlanmıştır.

Hacca manevi hazırlık

Hacca manevi hazırlık

AZIKLARIN EN HAYIRLISI TAKVA

Hac sınırları içerisinde kimsenin kalbi kırılmaz, ses yükseltilmez, tartışılmaz, günaha sapılacak herhangi bir davranışta bulunulmaz. Kişinin en erdemli davranışları takınması, içsel olarak sükunete ermesi elzemdir. Bu anlamda ayette ifade olunan takvanın 2 anlamı bulunmaktadır:

  • Takva, itikat konularında yanlış ve batıl inançlara kapılmaktan, ahlakı kirleten amellerde bulunmaktan, eksik, kusurlu ve kötü duygulardan sakınmaktır.

  • Takva, Allah'a saygı duymayı önceleyen Allah korkusudur. Şüphesiz ki en hayırlı azık Allah korkusudur.

Dolayısıyla hacca gitmeden önce kişinin kendi iç dünyasına yönelerek kötü niyet ve davranışlardan uzak durması, manevi bir temizliğe girişmesi gerekir. Ayetten anlaşıldığı üzere Allah'ın emir ve yasaklarına saygı duymanın ahlak ile yakın bir ilişkisi mevcuttur.

NASIL MANEVİ HAZIRLIK YAPILIR?

  • Kalbinizi temiz tutun

  • Affetmeyi ve bağışlanmayı öğrenin

  • Daha fazla dua edin

  • Allah ile bağı güçlendirin

  • Eş, dost ve akrabalarınızla helalleşin

Umre yaparken okunacak dualar hangileridir? Kabe'yi görünce nasıl dua edilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Umre yaparken okunacak dualar hangileridir? Kabe'yi görünce nasıl dua edilmeli?
Avrupa'da Müslüman karşıtlığı arttı! İslamofobi giderek yayılıyor

İLİŞKİLİ HABER

Avrupa'da Müslüman karşıtlığı arttı! İslamofobi giderek yayılıyor

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0