Hac ibadet sırasında hacılara yönelik özel hükümler bulunur. Bunların başında ihram gelir. İhramlıyken hacıların çeşitli davranışları yapmaları yasaklanmıştır. Ancak kadınların ihramı erkeklerden biraz farklıdır. Peki, kadınlar ihrama girer mi? Adetli kadın ihrama girebilir mi? Kadınlarda ihram yasakları nelerdir?
Sözlükte "haram kılmak, kendini mahrum bırakmak, haram aylarına veya Harem bölgesine girmek" anlamlarına gelen ihram kelimesi, terim olarak ise hac veya umreye niyet eden kimsenin normalde helal olan bazı davranışları, hac ve umre bitene kadar kendine haram kılmasını ifade eder. Kısacası ihram, belli yasak ve kısıtlamalar anlamına gelmektedir. İhrama giren erkeklerin dikişli elbise giymesi yasaktır. Bu nedenle erkekler ihrama girerken beyaz renkli, 2 parça bez ya da havlu gibi bir kumaşa kafaları açık olacak şekilde bürünürler. Hac ve umre amacıyla Mekke'ye gelen kişilerin mikat sınırlarından ihramsız girmesi ve hac veya umre bitmeden ihramdan çıkması yasaklanmıştır. Ayrıca ihramda olduğu süre zarfında normalde helal olan kimi davranışlar kişiye haram kılınmıştır. Peki, kadınlar ihrama girer mi? Kadınların ihramı nasıl olur?
KADINLAR İHRAMA GİRER Mİ?
Haccın şart ve rükunları, adabı tüm Müslümanlara eşit emredilmiştir. Kadınlar da tıpkı erkekler gibi ihrama girer. Ancak kadınların ihramında bazı farklılıklar mevcuttur. Kadınlar, erkekler gibi dikişsiz bir beze bürünmezler. Kadınlarda kıyafet sınırlaması yoktur; normalde nasıl giyiniyorlarsa ihramdayken de aynı şekilde giyebilirler.
Kadınlarda ihram elbiselerine dair şu yazıyı inceleyebilirsiniz:
KADINLAR İHRAMA NASIL GİRER?
Mikat sınırından önce ihrama girilmelidir. Dolayısıyla Türkiye'den direkt Mekke'ye uçacak kişilerin havaalanında ihrama girmesi gerekir. Ancak önce Medine'ye uçanların havaalanında ihrama girmesine gerek yoktur.
Erkekler ihram örtülerini giyerken kadınlar kendi normal kıyafetleriyle kalır. İhram örtüsü dünyevi işlerden soyunmanın bir sembolüdür dolayısıyla süslü kıyafetleri çıkarmak gibi günah ve çirkin işlerden de uzaklaşmak anlamına gelir.
-
İhramdan önce vücut temizliği yapılır ve abdest alınır. Mümkünse gusül almak evladır.
-
İki rekat ihram namazı kılınır.
-
Namazın ardından ihrama niyet edilir. İhram niyeti şöyledir: "Allah’ım ben umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır, benden kabul eyle."
-
Sonra telbiye getirilir: "Lebbeyk Allahümme Lebbeyk. Lebbeyke La şerike Leke Lebbeyk. İnnel Hamde Ven Nimete Leke Vel Mülk. La şerike Lek".
Telbiyenin anlamı: Buyur Allah’ım buyur. Buyur, senin hiçbir ortağın yoktur. Şüphesiz hamd ve nimet sana aittir. Mülkün sahibi sensin. Senin hiçbir ortağın yoktur)
Bu aşamada artık ihram yasakları başlamış demektir.
Uygulama bakımından kadınların ihramındaki farklılıklar şöyle sıralanır:
Kadınlar ihramlıyken normal giysilerini; ayakkabı, çorap, başörtüsü, vs. giyerler. Ancak yüzleri açık olmak zorundadır. İhramdayken kadınlar yüzünü kapatamaz.
Telbiye, tekbir, tehlil ve salavat-ı şerîfe getirirken ve dua yaparken seslerini yükseltmezler.
Tavafta ıztıba ve remel yapmazlar.
Say'da ise hervele yapmazlar.
İhramdan çıkmak için saçlarını tıraş etmezler, sadece saç ucundan bir parça kesmeleri yeterlidir.
Adetli kadın ihrama girebilir mi
KADINLAR İÇİN İHRAM YASAKLARI
-
Koku ve kokulu sabun, vs. kullanmak.
-
Vücudunun herhangi bir yerinden kıl koparmak ya da kesmek: Örneğin saç kesmek, traş olmak, tırnak kesmek.
-
Süslenmek: Kına, ruj, oje, vs. sürmek.
-
Eşiyle cinsel ilişkiye girmek veya öpüşmek.
-
Kavga etmek, biriyle tartışmak ya da hakaret etmek.
-
Kalp kırmak.
-
Ot ya da çiçek koparmak, hayvanlara zarar vermek.
KADINLAR İHRAMDAN NASIL ÇIKAR?
Kadınlar ihramdan çıkmak için saçlarından 1-2 cm uzunluğunda küçük bir parça keserler. Böylece ihramdan çıkmış olurlar.
KADINLAR ADETLİYKEN İHRAMA GİREBİLİR Mİ?
Kadınlar adet/hayız durumunda ihrama girebilir. Adetli olmak kadının ihrama girmesine engel değildir. Adetliyken hacca giden bir kadın, tavaf dışında haccın bütün uygulamalarını yerine getirebilir. Tavafını ise adeti bittikten ve gusül aldıktan sonra yapar.
BİR YORUM YAPIN 0