Hac ya da umre ibadetinin belli bir alanda başlar, sürer ve belli noktalarda sonlandırılır. Hacı adaylarının ihrama girerken ve ihramdayken bu sınırları gözetmesi gerekir. Peki, mikat mahalleri nerelerdir? Mikat sınırları ne demek? Türkler için mikat yeri neresidir?
Sözlükte "bir iş yapmak için belirlenen zaman ya da yer" anlamına gelen mikat kelimesi, terim olarak hac ve umre ibadeti esnasında ihram giyilecek günleri ve yerleri ifade eder. Hac mevsiminde ihrama girip hac yapacak kişilerin belli noktalarda ihrama girmesi gerekmektedir. Bu noktalara mikat mahalli denir. Bu sınırların içinde Hac ibadeti gerçekleştirilir ve ihram yasakları bu sınırlarda geçerlidir. Peki, mikat mahalleri nerelerdir? Mikat sınırları ne demek? Türkler için mikat yeri neresidir?
MİKAT MAHALLERİ NERELERDİR?
Hac ibadeti, Mekke'de belli bir alan içinde gerçekleşir ve hac maksadıyla gelen kişinin ihramsız bu alana girmesi caiz değildir. Mikat sınırları şunlardır:
-
Zülhuleyfe: Medine yönünden Mekke'ye gelenler için mikat sınırı Zülhuleyfe'dir.
-
Cuhfe: Şam istikametinden Mekke'ye gelenler için mikat sınırı Cuhfe'dir.
-
Zatı Irak: Irak tarafından gelenler için mikat sınırı Zatı Irak'tır.
-
Karn: Necid yönünden Mekke'ye gelenler için mikat sınırı Karn'dır.
-
Yelemlem: Yemen cihetinden Mekke'ye gelenler için mikat sınırı Yelemlem'dir.
TÜRK HACILAR NEREDE İHRAMA GİRER? TÜRKLER İÇİN MİKAT YERİ
Türkiye'den deniz yoluyla ya da karayoluyla gelen kişiler güzergahı dolayısıyla Cuhfe'de ihrama girmektedir. Havayoluyla gidenler için önemli bir detay vardır:
Direkt Mekke'ye uçan kişiler Türkiye'deki havaalanında ihrama girmeli ve ihramlı olarak Mekke'ye gitmelidir.
Önce Medine'ye uçan kişilerin ise havaalanında ihram giymesine gerek yoktur. Medine'den Mekke'ye doğru yol alırken güzergahta bulunan Zülhuleyfe sınırında ihramlarını giyerler.
Mikat yerleri
İbn Abbas'tan nakledilen bir hadisi şerifte şöyle buyrulmuştur: "Hz. Peygamber (s.a.s), Medîneliler için Zülhuleyfe`yi, Şamlılar için Cuhfe`yi, Necidliler için Karnül-Menâzil`i ve Yemenliler için Yelemlem`i mikat olarak belirledi. Bunlar, belirtilen bölge veya ülke tarafından gelen diğer belde yolcuları için de mikat yeridir." (Buhari, Müslim).
BİR YORUM YAPIN 0