Kutsal topraklardaki görevini tamamlayan Türk hacılar yurda dönmeye başladı

Kutsal topraklarda hac vazifesini tamamlayan Türk vatandaşları bugünden itibaren yurda dönmeye başladı. İlk kafile yurda ayak bastı.

2024 hac organizasyonlarında 84 binden fazla vatandaşımız kutsal topraklara gitmişti. Kurban bayramı boyunca hac ibadetini gerçekleştiren adaylar hacı olarak görevlerini tamamladılar. Dünyanın dört bir yanından Kabe'ye akın eden Müslümanlar dönüş yolculuğuna başladı. İlk Türk kafilesi bugün yurda ayak bastı.

HACILAR YURDA DÖNMEYE BAŞLADI

Arife günü Arafat ve Müzdelife'de vakfe görevlerini yapan Müslümanlar daha sonra şeytan taşlayıp Kabe'yi tavaf ettiler ve ardından sa'y yaptılar. Kurbanlarını kesip tıraş olarak ihramdan çıkarak artık birer hacı oldular. Hac ibadetinin yanı sıra, diğer kutsal mekanları da ziyaret eden Türk hacılar, dönüş yoluna geçti.

Hacılar bir bölümü veda tavafı yapmak üzere Mescidi Haram'a yürüyüp Kabe'yi tavaf etti. Tavafın yanı sıra Kabe'de namaz kılıp Kuran okudular.

Kurban Bayramından önce ilk Medine'ye giden hacılar Mekke'ye veda ederek yurda geri dönmeye başladı. Bayrama yakın önce Mekke'ye gidenler ise Medine'ye doğru hareket etti.

İLK KAFİLE YURDA AYAK BASTI

Dönüşe geçen ilk kafile bugün (21 Haziran günü) İstanbul Havalimanı'na ayak bastı. Hacıları taşıyan Türk Hava Yollarına ait "5277" sefer sayılı, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinden havalanan uçak, saat 11.15'te İstanbul Havalimanı'na indi. Hacıların yakınları tarafından karşılanması büyük bir sevinç ve duygusal anlar yaşattı.

Hacılardan Recep Bölükbaşı, "Hislerimiz anlatılmaz, yaşanır. Zorluklar da gördük. Yaklaşık 35 gün oradaydık. 6'ncı senede gittim. 13, 14 sene bekleyen vardı. 54 yaşında gittim ve tüm gerekenleri yaptık." şeklinde konuştu. Hacılardan Türkan Şahin ise "Allah herkese nasip etsin. Çok güzel geçti. Çok kalabalıktı. Çok ilgilendiler." dedi.

Son kafile 14 Temmuz'da Türkiye'ye dönecek.

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0