Merih Demiral'ın bozkurt işareti ortalığı karıştırdı! Bozkurt işareti dinen caiz mi?

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında 2 Temmuz akşamı Leipzig'de gerçekleşen Avusturya-Türkiye maçında, Milli formalı oyunculardan Merih Demiral, attığı gol sonrası iki eliyle bozkurt işareti yaparak gol sevincini yaşadı. Bu olay gündeme bomba gibi düşerken tartışmaları da beraberinde getirdi. Bozkurt işareti yapmak dinen uygun mu? Bozkurt işareti İslam'da caiz midir?

Türkiye Milli Takım oyuncusu Merih Demiral gol sevinci olarak bozkurt işareti yapınca sosyal medyada tartışma konusu oldu. Merih'in maç içindeki performansına yönelik taraftardan gelen büyük desteğin yanı sıra sanat camiasından bazı isimler bozkurt işaretine ilişkin Demiral'ı "sığ" olmakla ve gol sevincine gölge düşürmekle itham etti. Bu tartışmalar sürerken UEFA yönetimi ise 'uygunsuz hareket' gerekçesiyle Demiral hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında futbolcuya 2 maç men cezası verildi. UEFA'nın skandal kararına ilişkin devlet kademelerinden pek çok kınayıcı mesaj yayınlandı ve resmi itirazlar yapıldı. Bu tartışma devam ederken bozkurt işaretinin dini boyutu da tekrar gündeme geldi. O halde, bozkurt işareti yapmak dinen uygun mu? Bozkurt işareti İslam'da caiz midir?

Merih Demiral

Merih Demiral

BOZKURT İŞARETİ DİNEN UYGUN MU?

İnsanın kendi vatanını ve milletini sevmesi dinen gayet doğal ve caiz görülmüştür. Ancak uygun görülmeyen nokta, üstünlüğü belli bir ırka indirgemek olmuştur. Nitekim Allah Teala ayeti kerimesinde "Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık, tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık, Allah katında en değerli olanınız O’na itaatsizlikten en fazla sakınanınızdır. Allah her şeyi hakkıyla bilmektedir, her şeyden haberdardır." (Hucurat/13) buyurmuştur. Dolayısıyla Allah'ın insanları milletlere ayırması iletişimi artıran bir rahmet olarak takdir edilmiştir. Bu duyguları kötüye kullanıp, başka milletten kişileri küçümsemek, haklarına tecavüz etmek, malını yağmalamak ve taşkınlık çıkarmak caiz görülmemiştir.

Maç sonrası gol sevincine ilişkin açıklama yapan milli oyuncu, "Türk olmaktan  gurur duyuyorum, bunu her seferinde de belirtiyorum. O yüzden gol sevincini de öyle yaptım. Gayet normal, Türk taraftarlarımız da bizimle gurur duyuyor. İnşallah yapmaya devam ederiz. Herhangi bir mesaj yok, sadece ne kadar gururlu ve mutlu olduğumu göstermek istedim." diyerek bozkurt işaretinin herhangi bir mesaj içermediğini, sadece milli duygularla mutluluğunu ifade ettiğini söyledi. Dolayısıyla söz konusu futbolcunun yaptığı açıklamalar ve taraftar üzerinde oluşturduğu etki, şiddet içeren aşırı davranışlardan uzak görünmektedir.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0