Vatan sevgisi imandandır! Dinimizde vatan sevgisinin yeri ve önemi nedir?

Bu yıl, 15 Temmuz 2016'da gerçekleşen darbe girişiminin 8. yıldönümü. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü dolayısıyla vatan sevgisinin dindeki yeri de tekrar gündeme geldi. Peki, dinimizde vatan ve millet sevgisinin önemi nedir? İslam'da vatan sevgisi nedir? 'Vatan sevgisi imandandır' diye bir hadis var mı?

İslam tarihi ve İslami literatür içinde vatan sevgisine ve vatana kast eden düşmana karşı koymaya geniş yer verilmiştir. Bu bağlamda vatanı sevmek ve korumak Müslümanlar için kutsal kabul edilmiş; vatan uğruna kan dökenler şehit kabul edilmiştir. Nitekim Ali İmran suresinin 160. ayetinde "Allah size yardım ederse artık sizi yenecek hiçbir kimse yoktur; eğer sizi yardımsız bırakırsa O’ndan sonra size kim yardım edebilir? Müminler yalnız Allah’a güvensinler." buyrulmuştur. Keza Hz. Peygamber de bir hadisi şerifinde 'Hangi amel daha hayırlıdır?' sorusuna şöyle cevap vermiştir: "Allah’a inanıp O’nun yolunda cihad etmek".

Dinimizde vatan sevgisinin önemi

Dinimizde vatan sevgisinin önemi

DİNİMİZDE VATAN SEVGİSİNİN YERİ

Pek çok İslam alimi vatan sevgisinin önemine dair eser kaleme almıştır. Bunlardan birinde alimlerden Cahiz, "Vatanında sıkıntı çekmen gurbette bolluk içinde yaşamadan daha iyidir" demiştir ve "Eğer onlara, ‘Kendinizi öldürün’ yahut, ‘Yurtlarınızdan çıkın’ diye emretmiş olsaydık içlerinden ancak çok az kısmı bunu yapardı" (en-Nisa / 66) ayetini, Allah Teala'nın can sevgisiyle vatan sevgisi eşit tuttuğu şeklinde tefsir etmiştir.

Hz. Peygamber Mekke'den Medine'ye hicret ettikten sonra Medine'deki Yahudilerle bir anlaşma imzalamıştır. Bu anlaşmaya göre 'ortak vatanları olan Medine’ye bir saldırı olursa beraber savunma yapacaklardır'. Dolayısıyla Rasul-i Ekrem, vatan toprağı söz konusu olduğunda gayrimüslimlerle de anlaşma yapılabileceğini ve ne pahasına olursa olsun vatanın korunmasını ifade etmiştir.

Tasavvuf kültüründe ise vatan "İhtiyaçlarını aradığında bulduğun yerdir ya da kişinin rahata erdiği ve karar kıldığı yerdir" şeklinde ifade edilmiş ve vatanın anlamı Allah aşkına ve manevi alana kaydırılmıştır.

'VATAN SEVGİSİ İMANDANDIR' HADİSİ SAHİH Mİ?

İslam literatüründe "Vatan sevgisi imandandır." (Acluni, Keşfu'l-hafa, I. 138) şeklinde bir söz geçmektedir. Çoğu kişi bu sözün hadis olduğuna inanır. Ancak 'Vatan sevgisi imandandır' sözü hadis değildir (zayıf ya da mevzu olduğu söylenmiştir). Yine de, Müslümanlar tarafından benimsenmiş ve özellikle 19. yy.'dan sonra Müslüman toplumlarda vatandaşlık ve milliyetçilik ideolojisinin pekiştirilmesi için kullanılmıştır.

15 Temmuz'un Nene Hatunları!

İLİŞKİLİ HABER

15 Temmuz'un Nene Hatunları!
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0