Tesbih neden 33 kere çekilir? Tesbih ve zikirlerin belli sayıları var mıdır?

Namazlardan sonra 33 kere 'Subhanallah', 33 kere 'Elhamdulillah' ve 33 kere 'Allahuekber' olacak şekilde toplam 99 kere tesbih çekilir. Peki neden bu sayı 33 (otuz üç)? Tesbih ve zikirde belli sayılar var mıdır? Namazdan sonra tesbihi 99 kez çekmek gerekli mi?

Tesbihatın ve zikrin nasıl yapılacağı Hz. Peygamber'den nakledilen hadislerden öğrenilir. Aynı şekilde namazdan sonra hangi tesbihlerin çekileceği de Allahrasulü tarafından belirlenmiştir. Bu bağlamda her namazdan sonra 33 kere subhanallah, 33 kere elhamdülillah ve 33 kere allahuekber olarak toplamda 99 kez zikir çekmek sünnettir. Peki neden bu sayı 33 (otuz üç)? Tesbih ve zikirde belli sayılar var mıdır? Namazdan sonra tesbihi 99 kez çekmek gerekli mi?

NEDEN TESBİH 33 KEZ ÇEKİLİR?

Tesbih ve zikirde belli sayılar, sünnet olan tesbihatlar vardır. Bu sayılar Hz. Peygamber'in hadislerinde belirlenmiştir. Örneğin sahabeden Sevban'dan gelen bir rivayete göre; Resulullah (a.s.m.) namazdan çıktığı zaman üç defa istiğfar eder, "Estağfirullah" derdi.

Namazlardan sonra ise  33 kere "Sübhanallah", 33 kere "Elhamdulillah" ve 33 kere "Allahuekber" denir. Ardından "Lâ İlâhe İllallahü Vahdehû..." duası okunur ve sonrasında gönülden geçtiği gibi dua edilir.

Hz. Peygamber'in sağ elinin boğumlarıyla tesbih çektiği gelen rivayetler arasında. Ayrıca çakıl taşları ya da hurma çekirdekleriyle tesbihini sayanlara da ses etmemiştir. Yanı sıra, sahabeden Ebu Hureyre’nin, tesbihini bir ipliği düğümleyerek yaptığı bilinmektedir.

TESBİHTE NEDEN 99 BONCUK BULUNUR?

Bugün kullanılan tesbih ise bu sayıyı belli etmek adına 3 bölüme ayrılmış toplam 99 boncuktan oluşur.

Alimlerden İmam Ayni, "Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah’ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur." demiştir.

Tesbihte neden 33 boncuk var

Tesbihte neden 33 boncuk var

Diğer zikirlerdeki sayılar ise net bir şekilde belirlenmemiştir. Örneğin gün içinde sürekli 'Allahuekber', 'La İlahe İllallah' gibi zikirler çeken kişiler için günde kaç kere çektiğinin çok büyük bir önemi yoktur. Sayının çok olması niteliğin yüksek olmasına delalet etmez. Kişi ister bin kere çeksin, ister yüz kere çeksin. Bununla birlikte örneğin günde 1 milyon gibi çok yüksek sayılarda zikir çekmek için uğraşmak doğru kabul edilmemiştir. Kişinin eşiyle, dostuyla, çocuklarıyla oturup sohbet etmesi, sevdiklerine vakit ayırması da en az zikir çekmek kadar önemlidir.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0