Nefse mani olmak nasıl olur? Nefisle mücadele etmek için okunacak dua ve esmalar

Her insanın içinde iyi ve kötü duygular bulunur. Kişinin yeryüzündeki imtihanlarından biri de kötülüğe çağıran seslerden uzak durup kendisini Allah'ın iyiliği ve inayeti için sırat-ı müstakim üzere yol tutmaktır. Peki bu doğrultuda içsel kötülükle nasıl mücadele edilir? Nefse mani olmak için ne yapılmalıdır? Nefse mani olmak için okunacak dualar nelerdir? Nefse karşı koymak için hangi esma zikri çekilir?

İman, allah'ı sevmek, kulluk, Allah'ın rızası soyut konulardır. Dolayısıyla bir kişi bütün ibadetlerini yapmaya gayret etse bile yine de içsel olarak bazı arzu ve heveslerinin peşinden gidebilir. Bu nedenle Allah Teala Kuranı Kerim'de "Ey Muhammed deki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana tabi olun, ta ki Allah da sizi sevsin" (Ali İmran 3/31) buyurmaktadır. Bunun anlamı davranışları düzeltme yoluyla duygusal huzura ermek demektir. Kulluğun gereği ve Allah'a olan sevginin göstergesi, başkalarına yönelik kötülüklerden sakınmak, toplum içinde sevilen ve sayılan biri olmakla da ilişkilidir. Bu da birtakım arzu ve heveslere çağıran nefsin kötülüklerinden uzak durmak, nefisle içsel bir mücadele etmek yoluyla mümkün olur.

NEFSE MANİ OLMAK NE DEMEKTİR?

Allah Teala kullarına, dinini ve ona en güzel örnekliği teşkil etmesi için peygamberlerini göndermiştir. Kuran'da zikredildiği ifadesiyle, dünya hayatı 'akıl sahipleri için pek çok ibretlikler' barındırır. Allah'a layık bir kul olmak, onun emirlerine uymak, yasaklarından uzak durmak ve şeytani seslere kulak asmamaktır. Bu anlamda nefse mani olmak, güçlü bir irade göstererek nefsin fısıldadığı arzu ve şehvetten sakınmak anlamına gelir.

Nefisle mücadele etmek

Nefisle mücadele etmek

NEFİSLE MÜCADELE ETMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Nefisle mücadelenin en başında kötülüğe yatkın ve yakın çevrelerden uzak durmak gelir. Toplumumuzda yaygın olarak kullanılan "Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" atasözünün de ifade ettiği gibi aslında kişi, çevresindeki insanlardır. Bu nedenle hakka ve iyiliğe teşvik eden insanlarla birlikte olmak nefisle mücadelenin en önemli adımlarından biri olacaktır.

Ayrıca Kuranı Kerim okumak, namaz kılmak, ibadetle meşgul olmak, huzurlu hissettiren kişilerle sohbet etmek, ağza kötü laf almamak, iyi düşünmek nefisle mücadele için oldukça faydalı olacaktır.

Tasavvufta nefsin mertebeleri şöyle sıralanmıştır:

1.Basamak: Nefsül emmare (Emreden nefis). Burada nefis her türlü kötülüğü emreder. Kişi alçaklık seviyesinden kurtulmaya başladıkça 2. basamağa geçer.

2. Basamak: Nefsül levvame (Kınayan nefis). Burada nefis, ilk basamakta yaptığı kötülüklerden dolayı sahibini kınamaya başlar.

3. Basamak: Nefsül mutmainne (Tatmin olmuş nefis). Burada kişinin ruhu artık güzelliğe teslim olmuştur. Yüce duyguların güzelliğiyle tatmin olur.

4. Basamak: Nefsül raziye (Hoşnut olmuş nefis). Burada nefis kötülükten ve çirkinlikten tiksinir; iyilik ve güzellikten ise hoşnut olur.,

5. Basamak: Nefsül marziye (Kendisinden hoşnut olunan). Artık ruhun iyiliğini takip eden nefis, Rabbinin rızasını kazanmıştır.

NEFİS TERBİYESİ İÇİN OKUNACAK DUA

Arapça okunuşu: Allahümme innî eselüke mûcibâti rahmetike ve ‘azâime mağfiratike ve's-selâmete min külli ismin, ve'l-ğanîmete min külli birrin, vel-fevze bi’l-cenneti, ve'n-necâte mine'n-nâr.

Türkçe anlamı: Allah’ım! Senin rahmetini kazandıracak, bağışlamanı sağlayacak işler yapmayı, her türlü günahtan uzak kalmayı, her iyiliğe ulaşmayı ve (sonunda) cennete kavuşup cehennemden kurtulmayı dilerim.

NEFSE MANİ OLMAK İÇİN ESMAÜL HÜSNA ZİKRİ

Nefis terbiyesi için, kalbin şifası için ve Allah'ın izniyle kalbin kötülüklere mani olması için her gün şu zikirler çekilebilir:

  • Ya Mümin

  • Ya Şâfi

  • Ya Mâni

Saçınızı ne sıklıkla kestirmelisiniz? Düzenli saç kestirmenin faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Saçınızı ne sıklıkla kestirmelisiniz? Düzenli saç kestirmenin faydaları
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0