İslam'a göre yeni doğan bebeğe yapılması gerekenler! Hz. Peygamberin yeni doğan bebeğe duası

İslam dininde yeni doğan bebeğe uygulanan bazı gelenekler mevcuttur. Hz. Peygamberin sünnetinde yer alan bu uygulamalar, İslam dinin yeni nesle ve insana duyduğu saygının bir göstergesidir. Peki, İslam'da yeni doğan bebeğe ne yapılır? Hz. Peygamberin yeni doğan bebeğe okuduğu dua nedir? Yeni doğan bebeğe okunacak sureler ve dualar nelerdir?

Dinimizde insan ve insanla ilgili hüküm ve uygulamalara büyük önem verilmiştir. Dinin amaçlarından biri olan neslin korunması, gelecek kuşakları din ve ahlak üzere yetiştirmeye de ilişkindir. Bu nedenle daha doğumun ilk haftasında bebeklere uygulanan bazı uygulamalar mevcuttur. Öncelikle yeni doğan bebek, eşe dosta sevinç içinde müjdelenir ve hayır duaları alınır. Hz. Peygamberin sünnetine dayanan bu uygulamalar, yüzyıllar boyunca gelenekleşmiştir. Peki, İslam'da yeni doğan bebeğe ne yapılır? Hz. Peygamberin yeni doğan bebeğe okuduğu dua nedir? Yeni doğan bebeğe okunacak sureler ve dualar nelerdir?

Yeni doğan bebeğe neler yapılır

Yeni doğan bebeğe neler yapılır

YENİ DOĞAN BEBEK İÇİN NELER YAPILIR

Yeni doğan bebek için birtakım sünnet ve adap bulunur. Bunlar çocuğun doğumunun birinci haftasında yapılabilirler. Yeni doğan bebek için yapılan gelenekler şöyle sıralanır:

  • Sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okumak:

Hz. Peygamber, "Kimin bir çocuğu olur da sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okursa ona ümmü sıbyan (kötü ruh) zarar vermez." buyurmuştur. Keza, sahabeden er-Rafi, bir rivayetinde "Resulullah’ın (s.a.s) Hz. Fatıma doğum yaptığı zaman, Hz. Hasan’ın kulağına ezan okurken gördüm." demiştir.

  • Tahnik yapmak:

Tahnik yapmak, hurmayı çiğneyip çocuğun damağına dokundurmaktır. Çocuğun ilk doğduğunda tatlı bir tada ulaşması önemsenmiştir. Bu nedenle bebeğin ağzına bir parça tatlı sürülür. Hz. Peygamber hem kızı Hz. Fatıma'nın hem de Ümmü Süleym'in çocukları doğduğunda, onlara tahnik yapmıştır. Ebu Musa'da rivayet olan bir hadiste "Çocuğum dünyaya geldiğinde onu alıp Peygamberimize getirdim. Bunun üzerine Hz. Peygamber onun damağına hurma sürdü." denmiştir.

  • Güzel bir isim vermek:

Bebek doğduğunda ona güzel bir isim vermek anne baba üzerindeki haklardandır. Hz. Peygamber "Siz kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleri ile çağırılacaksınız. Öyle ise çocuklarınıza güzel isimler koyunuz." buyurmuştur.

  • Akika kurbanı kesmek

Akika kurbanı, çocuk doğduğunda şükür niyetine kesilen kurbandır.

  • Saçını kesip ağırlığınca sadaka vermek

Bebeğin saçı traş edilir ve saçlarının ağırlığınca gümüş bedelinde fakir fukaraya sadaka verilir. Hz. Peygamberin, "Doğan her bir çocuk, akîkası karşılığında rehindir. Akîkası doğumunun yedinci gününde kesilir, o günde kendisine isim verilir ve başı tıraş edilir." dediği rivayet edilmiştir.

  • Erkek çocuklarını sünnet ettirmek

Erkek çocuklar sünnet ettirilir.

Dinimizde isim koyarken nelere dikkat edilmeli? Bebeklere nasıl isim verilmelidir?İLİŞKİLİ HABERDinimizde isim koyarken nelere dikkat edilmeli? Bebeklere nasıl isim verilmelidir?

ÇOCUĞUN DOĞUMUNDA SÜNNETE AYKIRI UYGULAMALAR

Maddi sıkıntıya sokacak abartılı kutlamalar ve gösteriş yapmak dinen hoş görülmemiştir.

YENİ DOĞAN BEBEĞE OKUNACAK DUA VE SURELER

Arapça dua: "Elhamdülillahillezî vehebe lî ale’l-kiberi İsmâile ve ishak. İnne Rabbî lesemîu’d-duâ."

Türkçe anlamı: Bana bu evladı ihsan eden Allah’a hamd eder, minnet ve şükranlarımı takdim ederim.

Yeni doğan bebeğe okunacak dua

Yeni doğan bebeğe okunacak dua

  • "Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle" (Furkan suresi 25/75).

  • "Göklerin ve yerin egemenliği Allah’a aittir. O dilediğini yaratır; dilediğine kız çocukları bahşeder, dilediğine de erkek çocukları bahşeder. Yahut erkek ve kız çocuklarını birlikte verir. Dilediğini de çocuksuz bırakır. Şüphesiz O her şeyi bilir, her şeye gücü yeter." (Şura suresi 42/49-50).

Asilzadelere yakışır bir dekorasyon önerisi: Dandy stil! Dandy stil ev dekorasyonu

İLİŞKİLİ HABER

Asilzadelere yakışır bir dekorasyon önerisi: Dandy stil! Dandy stil ev dekorasyonu
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0