Ölünün ardından ağlamak günah mı? Ölen kişinin arkasından ağlamak ölüyü rahatsız eder mi?

Bir kişinin vefat etmesi geride kalan sevenleri için derin bir üzüntü doğurur. Üzüntünün yanı sıra kimi kültürlerde yüksek sesle ağlayıp ağıtlar yakıldığı görülmektedir. Öte yandan ölünün arkasından ağlamanın ölüye azap getireceği yönünde bir inanış da mevcuttur. Bu inanış doğru mudur? Peki, ölünün arkasından ağlamak günah mı? Ölen kişinin ardından ağlamak ölüyü rahatsız eder mi?

Geçmişten bu yana kimi kültürlerde ölünün arkasından üste başa yas alametleri takınmak, bağıra çağıra sokaklarda gezinmek, yüksek sesle ağlamak ve ağıt yakmak gibi çeşitli gelenekler yaygınlık kazanmıştır. Ancak İslamiyet geldikten sonra bunların hiçbirini uygun görmemiştir. Ölüm haktır ve Allah'ım emridir. Bununla birlikte ölen kişi, kalanların derin bir üzüntü duymasına sebep olur. Bu bağlamda ölen kişinin arkasından göz yaşı dökmek, Allah'ın lütfettiği merhametin de bir göstergesidir. Peki Hz. Peygamber ölülerinin arkasından nasıl yas tutmuştur? Ölünün arkasından ağlamak günah mı? Ölen kişinin ardından ağlamak ölüyü rahatsız eder mi?

Vefat edenin arkasından ağlanır mı

Vefat edenin arkasından ağlanır mı

ÖLEN KİŞİNİN ARDINDAN AĞLANIR MI?

Hz. Peygamber (a.s) 7 çocuğundan 6'sını ve çok sevgili eşi Hz. Hatice'yi, torunlarını ve daha nice sevdiklerini henüz hayattayken kendi elleriyle toprağa vermiştir. Hz. Peygamber oğlu İbrahim'i ölünce ağlamış, yine ölmek üzere olan torunu kendisine haber verilince, gözlerinden yaşlar gelmiştir. Neden ağladığı sorulduğunda ise "Bu, Allah’ın rahmetidir, onu kullarının kalplerine koymuştur. Allah, ancak merhametli olan kullarına merhamet eder." (Buhari, Cenaiz 43).

Keza başka bir hadisi şerifinde ise "…göz ağlar, kalp üzülür, fakat Rabbimizin razı olmayacağı söz söylemeyiz" (Buhari, Cenaiz, 43) buyurmuştur. Bu hadisi şerif Müslümanlara cenazede nasıl davranmaları gerektiği bakımından önemli bir örneklik teşkil eder. Dolayısıyla ölünün arkasından gözyaşı dökmek tabi bir durum olup dinen bir sakıncası bulunmamaktadır. Ancak bağırıp çağırarak, üstlerini başlarını yırtarak ağlamak caiz değildir.

Nitekim Allah Rasulü şöyle buyurmaktadır:

  • "Musibete uğradığında yakasını-paçasını yırtan, yüz ve yanaklarına vuran, câhiliye işlerine çağıran kimseler bizden değildir." (Ebu Davud, Cenaiz, 29).

  • "Elleri ile yüzüne vuran, yüzünü tırmalayan, yakasını-paçasını yırtan, kendisinin helak olması ve belaya uğraması için dua eden kadını/kişiyi Allah rahmetinden uzak etsin." (İbn Mace, Cenaiz, 52).

Ölünün arkasından ağlamak günah mı

Ölünün arkasından ağlamak günah mı

ÖLÜNÜN ARKASINDAN AĞLAMAK ÖLÜYE AZAP GETİRİR Mİ?

Bir rivayete göre Hz. Peygamberin "Ailesinin (veya dirilerin) ağlaması/ağıt yakması sebebiyle ölüye azap edilir" dediği söylenmiştir. Bu rivayetten ötürü ailenin ölü için ağlamasının ona azap getireceği inancı oluşmuş. Ancak bu söz bir hadis değildir. Hz. Aişe (r.a), bu sözün peygambere ait olmadığını buyurmuş ve "Vallahi Resulullah (s.a.v) 'Allah, ailesinin kendisine ağlaması sebebiyle mümine azap eder demedi. 'Allah, ailesinin kendisine ağlaması sebebiyle kâfirin azabını artırır buyurdu. (Bu konuda) size Kur'an yeter diyerek 'Hiçbir günahkar, başkasının günahını çekmez' ayetini okumuştur" demiştir.

Dolayısıyla, sevdiğiniz bir kişinin vefatının ardından gözyaşı dökmek, ölüye sıkıntı vermez. Allah Teala hiçbir kulunu başkasının günahı yüzünden yargılamaz. Bir kişi ancak ve ancak kendi davranışlarından, kendi yaptığı iyilik ve kötülüklerden sorumludur; başkalarınınkilerden değil. Ayrıca, ölen kişinin dünyayla bağı kesilir. Bu nedenle ölen kişinin, ardında bıraktığı sadakayı cariyeler dışında, amel defteri kapanmıştır.

‘Emektar vapur’ turizme katkı sağlıyor: İzmit Körfezi’nden su altı manzaraları

İLİŞKİLİ HABER

‘Emektar vapur’ turizme katkı sağlıyor: İzmit Körfezi’nden su altı manzaraları
Tam 7 bin yıllık mühürler! Daha eskilerinin olduğu düşünülüyor

İLİŞKİLİ HABER

Tam 7 bin yıllık mühürler! Daha eskilerinin olduğu düşünülüyor
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0