Dinimizde isim koyarken nelere dikkat edilmeli? Bebeklere nasıl isim verilmelidir?

İslam dinine göre anne babanın vazifelerinden birisi de çocuğuna güzel bir isim vermektir. Bebek bekleyen ebeveynler bebeğine isim seçerken pek çok kriteri göz önünde bulundurur. Peki, dinimize göre bebeğe isim koyarken nelere dikkat edilmelidir? İslami usullere göre çocuğa nasıl isim konur? Bebeğe isim koyma duası nedir?

İnsana büyük önem atfeden dinimiz, yeni doğan bebeklere ilişkin de bazı kaideler ortaya koymuştur. Dünyaya gelen çocuğun din ve ahlak üzere yetişmesi için daha ilk doğduğunda dualar edilir ve bazı gelenekselleşmiş uygulamalar yapılır. Bunlardan biri de isim vermektir. Bebeğe güzel bir isim vermek İslam'da anne babanın vazifelerinden biridir. Nitekim Hz. Peygamber, "Siz kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleri ile çağırılacaksınız. Öyle ise çocuklarınıza güzel isimler koyunuz." (Ebu Davud, Edeb, 69) buyurmuştur.

İSLAM'A GÖRE ÇOCUĞA NASIL İSİM VERİLMELİDİR?

Bebeğe konulacak ismin illa Arapça olması ya da Kuran'da geçmesi gerekmez. Önemli olan çocuğa, onunla yargılanmayacağı, ayıplanmayacağı ve anlamı güzel bir isim vermektir. Kültürel olarak anlamlı olan, yiğitlik gösteren, nezaket gösteren, hoş bir isim verilebilir.

Dinimize göre çocuğa nasıl isim verilir

Dinimize göre çocuğa nasıl isim verilir

Kanal 7 ekranlarında sohbet programı yaparak vatandaşın sorularını yanıtlayan Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, dinimize göre bebeklere nasıl isim verileceğini ve isim koyarken neler yapılacağını anlattı:

"Hz. Peygamberimizin torunu, Hz. Ali'nin oğlu Hasan doğunca Hz. Ali adına Harb (savaş) koymak istedi. Peygamberimiz ise Hasan koydu. Hasan, "güzel" demektir. Hz. Hüseyin doğduğunda Hz. Ali yine Harb koymak istedi. Peygamberimiz de Hüseyin koydu. Hüseyin de "güzelce" demek. Allah resulü demek ki güzel isimler koymayı tavsiye ediyor."

İslamİLİŞKİLİ HABERİslam'a göre yeni doğan bebeğe yapılması gerekenler! Hz. Peygamberin yeni doğan bebeğe duası

"BEBEĞE İSİM KOYARKEN BÜYÜKLERE DANIŞILMALI"

Nursaçan, programa konuk olarak katılan seyircilerin bebeğine "Alp 'yiğit' demektir, bizim tarihimizde Alp Eren'lerimiz vardır. Orta Asya'dan gelip Anadolu'nun taşına toprağına Allah, insan ve peygamber sevgisini aşıladılar." diyerek Alp ismini tavsiye etti.

Bebeğine isim koyarken kendisine danışan babaya teşekkür eden Nursaçan şöyle devam etti: "İsim koyarken büyüklerimize danışmalı, belki de hocalarımıza koydurmalı. Aile yuvasında 'senin dediğin olacak', 'benim dediğim olacak' diye bunun bir tartışma ve savaş haline döndürmemek lazım".

Bebeğe isim koyma duası

Bebeğe isim koyma duası

BEBEĞE İSİM KOYMA DUASI

Hz. Peygamberin torununa isim koyarken kulağına ezan okuduğu bilinmektedir. Gelen hadis rivayetlerine göre bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okunur.

Ezan ve kamet okunduktan sonra 'Yavrucuğum senin adın falan oldu' şeklinde bebeğin adı zikredilir ve şu dua okunur:

  • Hz. Peygamberin torununa isim koyarken okuduğu dua:

Euzu bi kelimâtillahit tâmme min külli şeytaniv ve hâmme ve min külli aynil lâmme.

Türkçe anlamı: Ya Rabbi, her türlü şeytanın ve zararların şerrinden, kem gözlerin şerrinden tam olan kelimelerine ve yüce kudretine sığınırım.

  • İbrahim Peygamber ise şöyle dua etmiştir:

Rabbena ve cea'lnâ müslümeyni leke ve min zürriyyetinâ ümmeten müslimeten leke.

Türkçe anlamı: Ya Rabb bizi ve evladımızı Müslüman eyle.

  • Necmettin Nursaçan ise peygamberlerin duasının ardından şöyle dua etti: Ya Rabbi lütfettin, bize bir evlat ihsan eyledin sana hamd olsun. Bu yavrumuzu ailesi için, milletimiz için, insanlık için hayırlı eleman eyle ya Rabb. Hayrul halef eyle ya Rabb. Her türlü muzurların şerrinden hıfzu emanında eyle ya Rabb. Mümin doğup mümin yaşamayı ve mümin olarak imanı kamille hüsnü hatime eyle, sana dönebilmeyi lütfeyle, kerem eyle. Velhamdü lillahi rabbil alemin. el-Fatiha.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0