Ölü için ibadet yapılır mı? Yapılan hayırlar ölüye ulaşır mı?

Vefat eden yakınlarının ardından hayır işleri yapmak, Kuran okumak, dualar etmek suretiyle çeşitli ibadetlerde bulunmak, kalanların sık sık yaptığı uygulamalardandır. Peki, ölü için ibadet edilir mi? Ölü için yapılan ibadetler kabul olur mu? Yapılan hayırlar ölüye ulaşır mı?

Hatim edip kazanılan sevabı vefat eden birine bağışlamak, ölünün hayrı için yemek dağıtmak, sevap işlemek gibi çok sayıda gelenekselleşmiş uygulama mevcut. Öte yandan, ölen kişinin dünya ile bağının tamamen kesildiği ve ona kalanın artık yaşarken yaptığı amellerden başkası olmadığı da çeşitli hadislerle sabit. O halde, ölü için ibadet edilir mi? Ölü için yapılan ibadetler kabul olur mu? Yapılan hayırlar ölüye ulaşır mı?

ÖLÜLERİMİZ İÇİN YAPTIĞIMIZ İBADETLER KABUL OLUR MU?

Yapılan ibadetlerin ya da hayırların sevabının bir başkasına bağışlanıp bağışlanamayacağı konusunda; bunun caiz olup olmadığı tartışmalıdır. Çünkü nihayetinde herkes kendi amelinden sorumludur ve başkasının sevabını da günahını da alamaz. dolayısıyla ölü kişi için işlenen sevaplar onun ibadet borçlarını ödeyemez. Ancak yine de sevap bağışlanan kişinin bundan yararlanacağı umulur. Yani, kimse kimsenin ibadet borcunu silemez ama iyilik ve sevaplarının çoğalmasına, en azından derecesinin yükselmesine vesile olabilir.

Yapılan hayırlar ölüye ulaşır mı

Yapılan hayırlar ölüye ulaşır mı

YAPILAN HAYIRLAR ÖLÜYE ULAŞIR MI?

Bir gün bir sahabe ölen anne ve babası için iyilik yapıp yapamayacağını ve hangi iyilikleri yapması uygun olur diye Hz. Peygambere sormuş. Hz. Peygamber (a.s) ise şöyle buyurmuştur:

"Evet, onlara dua etmek, rahmet dilemek, onlar için istiğfar etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmak, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmaktır". (Ebu Davud, Edeb, 130; İbni Mace, Edeb, 2)

Ölünün ardından okunacak dua ve sureler! Kabir rahatlığı için duaİLİŞKİLİ HABERÖlünün ardından okunacak dua ve sureler! Kabir rahatlığı için dua

Benzer şekilde bir sahabenin, aniden ölen annesi adına sadaka verirse sevabının kendisine ulaşıp ulaşmayacağı sorusuna ise "Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver." buyurmuştur. (Buhari, Vasaya, 19; Müslim, Zekat, 51)

Bu hadisler kapsamında ölü için ibadet etmek, ölünün adına hayır işlemek caiz görülmüştür. Ancak nihayetinde unutulmamalıdır ki sorumluluk bireyseldir. Herkes kendi sevabından ve günahından hesaba çekilecektir.

Okul alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenler! Çocukların sağlığı tehlikede olabilir

İLİŞKİLİ HABER

Okul alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenler! Çocukların sağlığı tehlikede olabilir

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0