Eşinden sır saklamak günah mı? Eşler arasında sır olur mu?

Yıllarca aynı yastığa baş koyan eşler bile ansızın eşinin kendisinden birtakım sırlar sakladığını öğrenebiliyor. Çeşitli engeller ya da bazı sebepler dolayısıyla eşler birbirinden sır saklayabiliyor. Peki, İslam dinine göre eşlerin birbirinden sır saklamasının hükmü nedir? Eşinden sır saklamak günah mı? Eşler arasında sır olur mu?

Sır, kimseye söylenmemesi ve gizli tutulması gereken sözlere denir. Aile içinde konu olan hassas şeyler yine aile içinde kalmalıdır. Toplumumuzda bu durum, 'kol kırılır yen içinde kalır' sözüyle ifade edilmiştir. Yani, ev içinde yaşanan mahremiyet veya konuşulan sırlar dışarıdaki insana taşınmamalıdır. Nitekim Hz. Peygamber "Kıyamet gününde Allah Teâlâ’ya göre en fena insan, karısıyla mahremiyetini paylaştıktan sonra onun sırrını ifşa eden kimsedir." buyurmuştur (Müslim, Ebu Davud). Peki eşlerin kendi aralarında birbirlerinden bir şeyler saklaması uygun düşer mi? İslam'a göre eşlerin birbirinden sır saklamasının hükmü nedir? Eşinden sır saklamak günah mı? Eşler arasında sır olur mu?

EŞİNDEN SIR SAKLAMANIN HÜKMÜ

Denilmiştir ki "Sırrın senin esirindir. Ancak sırrını konuşursan sen onun esiri olursun". Dolayısıyla sır, herkese açılmaz. Kimi kıymetini bilir ve saklar; kimi de onu başkalarına yayar. Nitekim Kuranı Kerim'de İsra suresinin 34. ayetinde "Ahde vefa gösterin; çünkü ahid sorumluluk doğurur." buyrulmuştur.

Ailenin konuştuğu bir sırrı akrabalara söylemek gerekmez. Ev içindeki ev içinde kalır. Keza, akrabalarla konuşulanları da komşulara söylemek gerekmez. Kısaca, bir yerde konuşulanlar başka yere taşınmaz.

Eşinden sır saklamak günah mı

Eşinden sır saklamak günah mı

Bakara suresinin 187. ayetinde karı koca ilişkisi için "Onlar sizin için elbisedir, siz de onlar için elbisesiniz." buyrulmuştur. Elbisenin en önemli özelliği örtücü olmasıdır. Dolayısıyla eşlerin, birbirlerinin sırlarını ifşa etmesi, birtakım hatalarını ve özelliklerini kötüye kullanarak birbirlerine karşı kötü niyetli davranması evliliğin sıhhati açısından doğru görülmemiştir.

Eşler birbirini sevmeli, korumalı ve sahiplenmelidirler. Eşler arasında en önemli şey sevgi ve güven bağıdır. Eşlerden birinin 'şimdi bunu ona söylesem ne yapar acaba?' şeklinde bir endişe ve korku yaşamaması gerekir. Hz. Peygamber "En iyiniz, eşine en merhametli ve iyi ahlaklı olanınızdır" demiştir.

22 Ayar Cartier bileklik ne kadar? Yeni sezon Cartier altın bilezik modelleri ve fiyatları!

İLİŞKİLİ HABER

22 Ayar Cartier bileklik ne kadar? Yeni sezon Cartier altın bilezik modelleri ve fiyatları!
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0