Her bir tespih tanesinde Kuranı Kerim'den 1 cüz sığdırıyor!

İzmir’de yaşayan İran asıllı minyatür sanatçısı Arya Kamalı, Kuran-ı Kerim'in 30. cüzünü tespih tanelerinin üzerine işliyor. Kamalı, her bir tespih tanesine 20 sayfadan oluşan 1 cüz sığdırıyor.

59 yaşındaki Arya Kamalı İzmir'de yaşıyor. Minyatür sanatını çocukluk yaşlarında babası ve abisi sayesinde öğrendi. Ege üniversitesi Mühendislik bölümü mezunu olan Kamalı, öğrencilik yıllarında minyatür sanatını sürdürürken, yaklaşık 6 yıldır da Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan atölyesinde tespih üzerine işlemeler yapıyor.

Arya Kamalı

Arya Kamalı

KURANI KERİM AYETLERİNİ TESPİH TANELERİNE İŞLİYOR

Sanatçı Kamalı, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda özel sipariş alıyor. Kamalı, tespihlerin üzerine, Kur'an-ı Kerim'in cüzlerini, Osmanlı padişah resimleri ve tuğraları, en güzel camileri ve 16 Türk Devleti’nin portrelerini işliyor.

50 yıldır bu işi yapan Kamalı, "Akademik eğitimim benim mühendislik alanındaydı. Ama bütün hayatım boyunca en çok zevk aldığım, mutlu olduğum, hem mesleki olarak hem de hobi olarak yaptığım minyatür sanatıyla uğraştım. İzmir'in en eski minyatür sanatçılarından birisiyim. Benim için tespihler, o küçük taneler, habbeler üzerine çalışmak gerçekten çok keyifli. Mikro art olarak bunları yapmak başlangıçta çok kolay olmadı. Çünkü bombe bir yüzeyi var. Benim için çok özel bir çalışma." dedi.

6 SENE SÜRDÜ

Kendisi için en önemli olan eserin; tespih tanelerine Kur'an-ı Kerim'i yazması olduğunu söyleyen Kamalı, bu projenin yaklaşık 6 sene sürdüğünü belirtti ve şöyle konuştu:

"Kur'an-ı Kerim 30 cüzden oluşuyor. Her cüz 20 sayfadan oluşuyor. Ben her bir cüzünü bir tespihe yazdım. Bir tespihin habbesine, bir Kur'an-ı Kerim'in sayfasını yerleştirdim. Bu çok kolay olmadı. Çok küçük yazmakla ve 33’üncü habbeye geldiğinizde, o cüzün bitmesini ayarlamak, o büyüklükte yazmak oldukça deneme ve yanılma gerektirdi. Şimdiye kadar en gurur duyduğum eserimdir. Sanırım dünyada daha önce yapılmamıştır. Bütün Kur'an-ı Kerim'i, yani yaklaşık 600 sayfayı, 990 habbede işledim. Sadece yazıdan oluşmasın diye diğer tarafını 990 tane, en güzel camileri seçerek işledim. İkisinin arasında bir boşluk olsun diye de tezhip işledim".

Eserleriyle yurt genelindeki sergilere de katılan Kamalı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani’ye hediye olarak gönderilen tespihleri de işlediğini belirtti.

Turistlerin göz bebeği Kapadokya: Antarktika hariç her yerden ziyaretçisi var

İLİŞKİLİ HABER

Turistlerin göz bebeği Kapadokya: Antarktika hariç her yerden ziyaretçisi var
İstiridye mantarı: Mangalın yükselen yıldızı ve protein bombası!

İLİŞKİLİ HABER

İstiridye mantarı: Mangalın yükselen yıldızı ve protein bombası!

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0