Güneş tutulmasında kılınan Küsuf namazı nasıl kılınır? Kuranı Kerim'de güneş tutulması ayetleri

Güneş ve ay tutulmaları yaşandığı günlerde özel ibadetler ve zikirler mevcuttur. Güneş tutulunca kılınan namaza Küsuf namazı denir. Peki, güneş tutulmasında kılınan namaz ne? Kaç rekat? Küsuf namazı nasıl kılınır? Anlamı 'güneş' olan sure hangisidir?

Kuranı Kerim'de yeryüzünün hareketleri, güneş ve ayın halleri ile ilgili çeşitli ayetler bulunur. Dahası, Allah Teala yüce kitabında güneşe ve aya yemin etmiştir. Evrendeki her şey Allah'ın varlığını ve yüceliğini gösteren delillerdir. Nitekim Hz. Peygamber bir hadisi şerifinde "Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alametlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin." buyurmuştur (Buhari, Küsuf, 1, 15).

GÜNEŞ TUTULMASINDA PEYGAMBERİN TAVSİYELERİ

Hz. Peygamber, güneş tutulması yaşandığı gün namaz kılmayı tavsiye etmiştir. Bu olay, Allah'ın kudretini gösterdiğinden ona şahit olanların yaratan Rabb'e ibadet etmesi önerilmektedir.

Hz. Peygamber güneş tutulması esnasında kıraatleri açıktan ve uzunca okuyarak iki rekat namaz kıldırmıştı. Namaz, güneş tutulması süresince sürmüştü. Allah Rasulü'nün "Güneş tutulması sona erinceye kadar namaz kılın." buyurduğu rivayet edilmiştir.

Güneş tutulması namazı

Güneş tutulması namazı

GÜNEŞ TUTULMASI (KÜSUF) NAMAZI NASIL KILINIR?

Sözlükte "örtmek; kararmak" anlamlarına gelen Küsuf, güneş için kullanıldığında ayın güneşle dünya arasına girerek güneş ışığını engellemesi yani güneş tutulması olayını ifade eder. Güneş tutulması olduğunda kılınan özel bir namaz vardır.

1. REKAT

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Küsûf veya Husuf Namazı namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir.
"Allahu Ekber" diyip İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır
Sübhaneke okunur
Euzü-besmele çekilir
Fatiha Suresi okunur
Zammı sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gidilir. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gidilir

2. REKAT

Ayağa kalkarak kıyama durulur
Besmele çekilir
Fatiha Suresi okunur
Kur'an'dan bir sure okunur
Rüku'ya gidilir
Secde'ye gidilir. Doğrulunur, tekrar Secde'ye gidilir
Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namaz bitirilir.

33 defa "Allâhü Ekber" diye tekbir getirip ardından:

 "Sübhânallâhi ve’l-hamdü liltâhi ve lâ ilâhe illâhü vallâ- hü ekber Li havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm." denir. Dua ve tekbirden sonra gönülden geçirilerek sadaka verilir ve Allah'a sığınılır.

Küsuf namazı nasıl kılınır

Küsuf namazı nasıl kılınır

KÜSUF NAMAZI KAÇ REKAT?

Küsuf namazı 4 rekat olup 2+2 veya 4 şeklinde kılınabilir. Daha fazla da kılınabilir. Her iki rekatta bir ya da 4 rekatta bir selam verilir. Nafile namazı gibi kılınır.

Küsuf namazından önce gusül abdesti almak, camide kılmak, küsuf namazının sünnetlerindedir.

İmam Mâlik, İmam Şafi ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise küsuf namazında her rekatta uzunca bir sure okunur. Küsuf namazında rüku ve secdeleri uzun tutmak da sünnettir.

Kuranda Ay tutulması etkileri! Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır? Ay tutulmasında okunan duaİLİŞKİLİ HABERKuranda Ay tutulması etkileri! Küsuf ve Husuf namazı nasıl kılınır? Ay tutulmasında okunan dua

KURAN'DA ANLAMI 'GÜNEŞ' OLAN SURE

Kuranı Kerim'de anlamı güneş olan sure Şems suresidir. Şems, Arapçada 'güneş' anlamına gelir.

Güneş tutulması ne zaman, nerede? 'Halkalı Güneş Tutulması' Türkiye’den görülecek mi?

İLİŞKİLİ HABER

Güneş tutulması ne zaman, nerede? 'Halkalı Güneş Tutulması' Türkiye’den görülecek mi?

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0