İster münferit olarak kılınsın isterse camide kılınsın, namazdan sonra çekilen tesbihatlar vardır. Bu tesbihatlar namaz bittikten sonra Allah'ı anmak, zikir ve dua olarak çekilmektedir. Peki, namaz tesbihatı çekmenin hükmü nedir? Namaz tesbihatlarını terk etmek günah mı? Tesbihat yapmadan camiden çıkılır mı? Namazdan sonra tesbihat çekmesek ne olur?
İslamiyette çeşitli ibadet biçimleri vardır: Farz ibadetler ve nafile ibadetler gibi. Farz olanlar Allah'ın emrettiği ve yapmakla yükümlü olduğumuz ibadetlerdir. Örneğin namaz kılmak ve Ramazan orucu tutumak farz ibadetlerdendir. Nafile olanlar ise yapmakla yükümlü olmadığımız ancak Allah'ı hoşnut etmek için içten gelerek yapılan fazladan ibadetlerdir. Namaz tesbihatı da nafile ibadetlere örnek olarak verilebilir.
NAMAZ TESBİHATINI TERK ETMENİN HÜKMÜ
Allahı'ı anmak ve ona dua ve zikir etmek bütün kulların vazifelerindendir. Bu nedenler öncelikle belirtilmelidir ki namazlardan sonra tesbihat yapmak, sevabı bol bir ibadet şeklidir. Ancak nafile bir ibadettir. Yani, yapılmadığı zaman bir günahı olmaz.
TESBİHAT YAPMASAK OLUR MU?
Tesbihat, tek başına yapılabildiği gibi cemaatle de yapılabilir. Namazdan bağımsız bir ibadettir. Dolayısıyla tesbihat yapmayınca namaz eksik kalmış olmaz.
Bununla birlikte tesbihat yapmanın Allah'ın rızasını kazanmak için bir fırsat olduğu da unutulmamalıdır.
TESBİHAT YAPMADAN CAMİDEN ÇIKMAK CAİZ Mİ?
Din İşleri Yüksek Kurulu 2017 yılında verdiği fetvada şu ifadelere yer vermiştir:
"Tesbîhât, münferit olarak yapılabileceği gibi cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve yerine getirilmesi müstehap bir taat olduğu için tesbîhâtın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz. Bu bakımdan namaz kılındıktan sonra tesbîhât yapmadan camiden çıkmanın caiz olmadığı söylenemez. Fakat Yüce Allah’ı anmak ve rızasını kazanmak için bunun büyük bir fırsat olduğu da unutulmamalıdır."
BİR YORUM YAPIN 0