Tarihin en değerli el yazmalarından biri olarak kabul edilen Mavi Kur'an hakkında yapılan incelemelerde çok önemli detaylar ortaya çıkarıldı. İslam araştırmalarında çığır açacak keşifle, Nisa Suresi'nden ayetler multispektral görüntüleme tekniği ile gözler önüne serildi.
Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Zayid Ulusal Müzesi uzmanları, İslam dünyasında önemli el yazmalarından kabul edilen Mavi Kur'an yazmasında önemli bir detayı ortaya çıkardı. Yapılan incelemeler sonucu; MS 800-900 yıllarına dayanan Mavi Kur'an'ın sayfaları arasında altın varak tabakasının altına gizlenmiş Nisa Suresi'ne ait ayetler tespit edildi.
ÖZEL TEKNİKLE ORTAYA ÇIKARILDI
Müze yetkilileri kaligrafın yanlış yazımı kapatmak adına altın renkli bir yaprak figürün altında gizlendiği tahmininde karar kılarken ayet, gözle görülmeyen ve zamanla silinmiş yazıları ortaya çıkarmak için kullanılan multispektral görüntüleme tekniği ile gün yüzüne çıkartıldı.
Araştırmacılar, kaligrafın kendi insiyatifiyle bu kararı almasının dönemin İslami eserlerinde çok nadir görüldüğünü ifade etti.
NADİDE BİR ESER
9. yüzyıl sonu ve 10. yüzyıl başı arasında Kayrevan Müslümanları için oluşturulan mavi renkli Tunus Kufi el yazması Mavi Kuran, indigo ile boyanmış, kuzu derisinden yapılmış parşömen üzerine altın (krisografi) ve gümüş yazı tekniği ile günümüze ulaşmayı başarmıştır.
Mavi Kur'an'ın yalnızca 100 sayfası dünya çapında özel ve müze koleksiyonlarında bulunuyor. 5 sayfası ise Zayid Ulusal Müzesi'nde sergilenecek.
BİR YORUM YAPIN 0