Koronavirüs tedbirleri kapsamında zorun hale gelen Maske kullanımında adını dünyaya duyuran Şile bezi ve işlemeleri büyük ilgi görüyor. Peki şile bezi nedir? Birbirinden güzel şile bezi yüz maske modelleri için haberimizin içeriğine bakmayı unutmayın...
Şile Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde kurulan Maske Atölyelerinin bir bölümünde Şile Bezi işlemelerinin yer aldığı maskeler imalatı gerçekleşirken diğer Atölyede gün içerisinde talebe göre 30.000 ile 50.000 adet arasında çeşitli renklerde maske imalatı gerçekleştiriliyor.
Yetkililer Şile Bezi Maskeler için İstanbul’un çeşitli ilçelerinden talep olduğu gibi Ankara, İzmir gibi illere de Şile Bezi Maskeleri yolladıklarını ifade ettiler.
Yetkililer ayrıca Şile Bezi İlçenin Kültürel bir değeri bezin sadece gömlek veya kıyafette kullanılmadığını bezin kendine özel gözeneklerinin olduğu için sağlıklı bir bez olduğu her zaman dile getirilmiş ve hayatımızın bir parçası haline gelen Maske kullanımında neden Şile Bezi ve Şile iş örneklerimiz olmasın dedik ve kolları sıvadık dediler.
Kurum Müdürü Ömer Faruk Ucer’de “Geçtiğimiz Mart ayından itibaren tüm dünyada ve ülkemizde yaşanmaya başlanan Pandemi döneminde bizlerde çalışan bayanlarımız ile birlikte elimizi taşın altına sokalım istedik. Önce maske işine Şile Bezi ile başladık. Şile Bezi Ulusal Markadır. Tescilli bir markadır.
Neden Şile Bezinden olmasın maske dedik ve hemen Şile Bezinden kalıplarımızı hazırladık. Şilemize özgün işleme örneklerini nakışladık ve ürünlerimizi İstanbul Ankara gibi illerimize bağlı müdürlüklerimize gönderdik ve büyük beğeni kazandı ürünler. Yaklaşık 6.000 adet Şile Bezi maske imalatı gerçekleştirdik ve halen devam ediyoruz.
Ayrıca zaman zaman maske sıkıntılarının yaşanması üzerine Sayın Kaymakamımızın ve Belediye Başkanımızın destekleriyle atölyemizi kurduk ve steril ortamda düz maskelerimizin üretimine devam ediyoruz. Her yüze maske, her renk maske sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fatih, Beykoz, Çekmeköy, Tuzla ve elbette Şile de bir çok noktada Şile Halk Eğitim Merkezi yazan maske kutularımızı görmek mümkün” şeklinde konuştu.
ŞİLE BEZİ DÜNYAYA AÇILIYOR!
Şile ilçesinin tarihsel hafızasında özel ve benzersiz bir yeri olan, ilçenin kültürel mirası Şile Bezi, geleneksel dokuma formlarını koruyarak geleceğin yeni nesil dünya düzeninde yerini alacak çok özel tasarımlarla dünya markası olma yolunda ilk adımlarını atıyor.
Proje hakkında bilgi veren Şile Belediyesi Başkanı İlhan Ocaklı; yaklaşık bir yıldır yoğun bir emek ve çalışma temposuyla hazırladıkları projenin birçok paydaş tarafından desteklendiğini aynı zamanda hem istihdam yaratacağını hem de ihracata büyük bir katkı sağlayacağını belirtti.
Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi Kuruluyor!
Kurulum süreci tamamlanan “Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi” hakkında bilgi veren Başkan Ocaklı; proje kapsamında oluşturulacak atölyelerde özellikle kadınların istihdamına ve eğitimine destek sağlayacaklarını belirtirken, 18 ay boyunca verilecek eğitimler ve öğretilecek dokuma teknikleriyle üretilecek kumaşların tasarım merkezinde tekstil ürünleri olarak geniş kapsamlı bir koleksiyona dönüşeceğini sözlerine ekledi.
Proje eğitmenlerinden dünyaca ünlü tekstil ve dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu ile iş birlikteliği yaptıklarını da sözlerine ekleyen başkan, sanatın ve moda tasarımının Şile Bezi ile birleşerek tüm dünyada iddialı bir koleksiyon eşliğinde sergileneceğini belirtti.
Dünyaca ünlü bir Türk sanatçıyla çalışmaktan dolayı memnuniyetini dile getiren İlhan Ocaklı; 2021’de NY, Londra, Paris Fashion Week’lerde yer almak istiyoruz. Şile Bezi; günümüzde yeni bir trend haline gelen sağlıklı ve doğal ürün arayışının moda sektöründeki karşılığıdır. Bu özel ürünü tüm dünyada bilinir ve tanınır hale getireceğiz.
Yaratıcı Endüstri Sektörlerine İyi Bir Uygulama Örneği
Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erkam Tüzgen de İstanbul’un kritik sektörlerinden biri olan Yaratıcı endüstrileri, kuruldukları günden bu yana sürekli olarak desteklediklerini belirtti. Tüzgen, “Şile Bezi Kırsal Kadın Kooperatifi projesi sosyal kalkınmaya katkısının yanı sıra bölgenin ekonomik olarak canlanmasına, ilçenin kültürel mirası olan bu ürünün gelecek kuşaklara aktarılmasına da katkıda bulunacak. Bu projenin İstanbul’a özgü olup ihracat potansiyeli taşıyan, diğer yaratıcı endüstri sektörlerimize de iyi bir uygulama örneği olacağına inanıyoruz” dedi.
Fırat Neziroğlu’ndan Şile Bezi’ne Sanatsal Dokunuşlar…
Köylerde kadınlara 18 ay boyunca verilecek eğitimlerle öğretilecek dokuma teknikleri ile kadın istihdamı oluşturacak proje için konuşan sanatçı Fırat Neziroğlu “Bu proje için çok heyecanlıyım. Köylerde kadınlarımızın elinde büyük emekle şekillenen Şile Bezini yepyeni dokunuşlarla koleksiyona dönüştürmek, dünyaya yaratıcı bir endüstri argümanı olarak sunmak istiyoruz. Gelenekseli güncele taşımak ve dünyaya tanıtmak en büyük dileğimiz. Bir yandan unutulmaya yüz tutan teknikleri kadınlara öğreterek istihdam yaratacağız diğer yandan güncellenen tekniklerle koleksiyona dönüşecek bu emekleri dünyaya sunma fırsatı yakalayacağız “ dedi. Projenin özellikle sosyal sorumluluk tarafının da kendisini oldukça etkilediğini belirten sanatçı, “hedefimiz dünya markası olmak ve bu konuda oldukça iddialıyız” İfadelerini kullandı.
Çıkrık Sesleri Yeniden Yankılanacak…
Proje kapsamında köylerde kurulacak atölyelerle, çıktık sesleri tekrar ilçede yankılanacak. Kadınlarımız alacakları dokumacılık eğitimlerinden sonra kooperatif çatısı altında bu el emeği, göz nuru ürünlerden geçimlerini sağlarken, bu değerli kültürel mirasa da katkıda bulunacaklar.
Bu özel proje için özellikle seçilen kooperatif iş modeli sayesinde dokumacılık yapacak kadınların ekonomik kazanımlarının yanı sıra, sosyalleşmeleri ve toplu halde hareket edebilme kabiliyetlerini geliştirmeleri de ayrıca planlandı. İlk etapta 4 atölye ve 80 tezgah üzerinden başlayacak projede yaklaşık 200 kadın dokumacılık faaliyetleriyle ev ekonomilerine ek destek sağlayabilecekler.
Köklü Üniversiteler Proje Paydaşı
İstanbul Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Şile Belediyesi tarafından geliştirilen projede, Işık Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Şile İlçe Halk Eğitim Merkezi gibi köklü kurumlarda paydaş olarak yer alıyor.
Geleneksel dokumacılık gelenekleriyle, akademinin buluşacağı bu kapsamlı çalışma ile özellikle moda tasarımı okuyan üniversite öğrencileri için, proje üzerinden doğal çalışma alanları tahsis edilmiş olacak
BİR YORUM YAPIN 0