Her elbisenin bir anlamı var! Doğu Anadolu’da düğün elbiseleri sahibini yansıtıyor

Kalabalık düğünleri, milyonlarca TL’lik takıları ile Doğu Anadolu’da düğün kültürünün vazgeçilmezlerinden birisi de şüphesiz rengârenk elbiseleridir. Peki, bu elbiselerin bir anlamı olduğunu biliyor muydunuz? Duyunca şok olacağınız Doğu kültürünün vazgeçilmez elbiselerinin anlamları…

Aşiret kültürü nedeniyle milyonluk düğünleriyle hafızalara kazınan Doğu Anadolu’da gelinler ve yakın akrabaları adeta göz kamaştırıyor. Yöresel kıyafetlerdeki desenlerin yanı sıra renkleri ve kumaş kalitesi, bölgedeki kadınların düğün mevsiminde ilk tercihleri arasında. Bol işlemeli, taşlı rengârenk fistanlar düğün sezonunun başlamasıyla da vitrinlerde yerini aldı. Van’da düğün elbiseleri ve kumaşlarını satan Gökhan Bey, yıllardır belki de hiç duyulmayan bir bilgiyi açıkladı.

Her elbisenin bir anlamı var

Her elbisenin bir anlamı var

"TAŞLAR DUBAİ’DEN GELİYOR"

Doğu Anadolu’daki illerde düğünlerde giyilen kıyafetlerin medeni halini vurguladığını söyleyen Gökhan Bey sözlerine şu şekilde devam etti: "Van, Hakkâri ve Şırnak bölgelerine özel elbiseler bu kumaşlardan dikilir. Gelin ve yakınları daha gösterişli dikkat çekici kumaşları tercih ederler. Uzak akrabalar daha sade giyinirler. Dubai’den gelen taşlı ürünler var, sadece Doğu’da değil Batı’da da en çok onlar tercih edilir. Bizdeki elbise kültürü çok eskiye dayanır, Irak ve İran’da da benzerleri var. Canlı ve parlak kumaşlar eskiden daha çok tutulurdu, şimdilerde sade kumaşlar daha çok tercih ediliyor. Senelik olarak renkler değişir. Pudra pembe, saks mavi, yağ yeşili ve kiremit rengi bu senenin tercih edilen renkleri. Hanımlar yeniliği sever, daha çok başkasında olmayanı tercih ederler.

Doğu Anadolu düğün elbiseleri

Doğu Anadolu düğün elbiseleri

"BİZDE HANIMLAR EL ÜSTÜNDE TUTULUR"

Uzun zamandır bu işin içindeyim, kimin ne giyeceğini tahmin edebiliyorum. Gelinler gösterişi sever, aynı şekilde damadın kız kardeşleri de dikkat çeken şeyleri tercih ederler. Amcakızları ve oğulları maliyetli şeyleri tercih etmezler. Defalarca kez kumaş değiştirenler oluyor, güler yüzle karşılıyoruz, bazı kadınlar zor beğenir. Kız istemeye giderken kat kat kumaşlar götürülür, bizde hanımlar el üstünde tutulur, istekleri kıymetlidir."

Ev dekorasyonunda Jazz ruhu nasıl yakalanır? Dekorasyonda Jazz etkisi

İLİŞKİLİ HABER

Ev dekorasyonunda Jazz ruhu nasıl yakalanır? Dekorasyonda Jazz etkisi
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0