Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimelerden biri olan Hoş geldin kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiği merak konusu oldu. Özellikle son zamanlarda yapılan imla hataların artmasıyla birlikte TDK'da aratılmaya başlanan hoş geldin nasıl yazılır? TDK'ya göre hoş geldin kelimesinin doğru yazılışını sizler için araştırdık. İşte cevabı...
Günümüzde en yaygın kullanılan kelimelerin birleşik mi yoksa ayrı mı yazılacağı internette araştırılıyor. Türkçede yapılan imla hatalarının başında iki sözcüğün yan yana getirilerek oluşturulan sözcükler geliyor. Hoş geldin kelimesinin yazılışı da son zamanlarda en çok karıştırılan kelimelerden biri haline geldi. Gelen kişiyi selamlamak için kullanılan hoş geldin nasıl yazılır? TDK'ya göre hoş geldin kelimesinin yazılışı:
HOŞ GELDİN Mİ HOŞGELDİN Mİ?
TDK sitesine göre iki sözcüğün doğru yazımı eğer anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa o sözcük bitişik yazılır. Ama iki sözcük birleştiğinde anlam değişikliğine uğramıyorsa bu sözcükler ayrı yazılır.
Hoşgeldin (yanlış kullanım)
Hoş geldin (doğru kullanım)
HOŞ GELDİN YAZILIŞ ÖRNEKLERİ
Evimizin yeni üyesi hayatımıza "hoşgeldin" (Yanlış kullanım)
Evimizin yeni üyesi hayatımıza "hoş geldin" (Doğru kullanım)
Eve gelen misafire mutlaka "hoşgeldin" denir (Yanlış kullanım)
Eve gelen misafire mutlaka "hoş geldin" denir (Doğru kullanım)
abdulbaki 1 yıl önce
hoş farsçadan dilimize geçmiş bir sözcüktür. hoş ayrı bir sözcük, geldin ayrı bir sözcüktür. zaten sesleride aynı değildir. Türkçedeki ses uyumuna ters olduğu birleşik yazılınca ortaya çıkar. o halde hoş ayrı, geldin ayrı yazılır. hoşaf sözümüzde aynıdır. ayrı yazılması gerekir. hoş ve ab, ab gene farsça su demektir. hoş su anlamına gelir ki, hoşaf denmesi tamamen yanlış bir söylemdir. sözün aslı hoş ab. yani tadı güzel su.