İnsan gücü gerektiren birçok farklı alanda bulunan beden işçilerine ilişkin birçok konu merak ediliyor. İŞKUR ilanlarında sıkça karşılaşılan bu mesleki terimin ne anlama geldiği ise birçok kişinin bilmediği bir konu. Peki beden işçisi nedir? Beden işçisi ne yapar? İşte detaylar...
İŞKUR tarafından işçi alımı sırasında en çok aranan pozisyonlar arasında yerini alan beden işçisi pozisyonu birçok kişi tarafından merak edilen terimler arasında yerini alır. İş başvuru yapmazken birçok kişinin dikkatini çeken beden işçisi terimini bilmeyenlerin sayısı da bir hayli fazla. Peki beden işçisi nedir? Beden işçisi ne yapar? İşte detaylar...
BEDEN İŞÇİSİ NE DEMEK?
Beden işçisi mesleği olmayan, vasıfsız çalışan anlamına gelmektedir. Sağlıklı bireyler ve engelli bireylerin herhangi bir mesleği bulunmadığı takdirde beden işçisi olarak tanımlanırlar. Türkiye İş Kurumu meslekler sözlüğünde ise 'beden işçisi' 4 farklı kategoride sınıflandırılır.
Beden İşçisi (Genel): Meslek Kodu 9622.2 olarak sınıflandırılırken bu tanım nitelik gerektirmeyen mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.
Beden İşçisi (İnşaat): Meslek kodu 9312.02 olup bu kategoride yer alan kategoriler ise inşaat, ulaşım, madencilik, imalat alanında çalışan niteliksiz elemanlardır.
Beden İşçisi (Temizlik): Meslek kodu 9622.01 olup iç ve dış alanların temizliğinden görevli olan kişileri kapsamaktadır.
Beden İşçisi (Taşıma, Yükleme-Boşaltma): Meslek kodu 9333.23 olup ulaştırma ve depolama işiyle uğraşan lojistik alanında çalışacak olan kişileri kapsamaktadır.
BEDEN İŞÇİSİ NE YAPAR?
Beden işçisi olarak tanımlanan kişiler insan gücüne ihtiyaç duyulan alanlarda çalışırlar. Taşıma, istifleme, temizleme gibi görevleri bulunurken bu kişilerin engelli kadrosunda vardiyalı çalışacak, 18-35 yaş aralığında olması, lise mezunu olma şartı aranmaktadır.
BEDEN İŞÇİSİ NE KADAR MAAŞ ALIR?
Beden işçileri çoğunlukla asgari ücrette maaş almaktadırlar. kişilerin özel veya nitelikli bir meslek gerektirmediğinden dolayı ücretleri genellikle aynı düzeyde seyretmektedir. Ancak çalıştıkları kuruma bağlı olarak maaşları değişkenlik gösterse de ek ikramiyeler, prim ve farklı gelir kaynakları ile maaşlar değişkenlik gösterir.
BİR YORUM YAPIN 0