Klasik veya spor giyim tarzına uygun olarak kullanılan beyaz ayakkabılar, her yaştan insanın tercihi olmaktadır. Hemen hemen her renk ile uyum sağlayabilen beyaz rengin, çabuk kir tutmasından dolayı düzenli temizliğinin yapılması gerekmektedir. Beyaz ayakkabı temizliği nasıl yapılmalıdır? Pratik ve kolay temizlik yöntemleri nelerdir? Soruların yanıtları haberin içeriğinde...
Şık görünüme sahip olmak için ister etek, ister pantolon, isterseniz de elbiselerinizle kombin olarak kullandığınız ve her mevsimde gardırobunuzun vazgeçilmez parçalarından biri olan beyaz ayakkabı hemen tozlanır kirlenir ve leke barındırmaya müsaittir. Peki, temizlenmesi oldukça zor görünen beyaz ayakkabılar sararmadan parlaklığı gitmeden nasıl temizlenir? Beyaz ayakkabı temizlemenin püf noktası haberimizde....
Öncelikle belirtilmelidir ki beyaz ayakkabı temizliğinde en çok dikkat edilmesi gereken şey temizlikte kullandığınız malzemedir. Beyaz ayakkabınızı temizlerken çamaşır suyu ve makine deterjanı kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca sıcak su kullanımı da ayakkabının deforme olmasına neden olacaktır. Ayakkabınızı temizlerken doğal ürünler kullanmalı ve kullanılmayan bir dış fırçası yardımı ile lekeleri çıkarmaya çalışmalısınız. Temizlikte kullanacağınız bezin renk vermemesine dikkat edin. Bunun yanında bez ayakkabıların dışındaki ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamayın. Bezlerde dahi yırtılmalar, dikiş atmaları, deformasyonlara neden olabilir. Son olarak da yıkadığınız ayakkabıyı doğrudan güneş almayan bir yerde kurutmalısınız.
Beyaz ayakkabı temizliğinde aşağıdaki ürünlerden kolaylıkla faydalanabilirsiniz;
* Aseton
* Silgi
* Benzin
* Etanol
* Diş macunu
* Gliserin
* Vazelin
* Beyaz sirke
* Sıvı şampuan
1.yöntem:
İlk olarak spor ayakkabınızın bağcıklarını çıkarın ve çamaşır makinesinde yıkayın. İsterseniz sabun yardımıyla bağcıklarınızı elinizle de yıkayabilirsiniz. Ardından sabun, karbonat ve su karışımını bir kapta hazırlayın. Bulaşık sabunu en etkili çözümü almanızı sağlayacaktır. Ardından ayakkanınızın iç ve dış kısmını bir diş fırçası yardımıyla iyice ovun. Ardından ayakkabınızı iyice durulayınız. Fazla ıslaklığı bir havlu yardımıyla alabilirsiniz. Ardında tamamen kuruması için ayakabınızı güneş gören bir yerde bekletiniz.
2.yöntem:
Ayakkabıların varsa bağcıklarını söküp soğuk suyla ıslatıp yıkıyoruz. Ayakkabıları yıkadıktan sonra yumuşak fırça ile ayakkabının tabanını fırçalayın. Bu sayede tabandaki kirler, çamurlar gidecektir. Tekrardan yıkayıp leğenin içine alın. Ayakkabıları örtecek kadar ılık su doldurup şampuan ekleyin. Duş lifi ile iyice yıkayın. Diş macunu ve diş fırçasını beyaz yerleri fırçalamakta kullanacağız.
Diş fırçasına biraz macun alıp kirli yerleri fırçalayın. Eğer ki çok çok zorlu bir leke değilse tüm lekeler çıkar. Tüm bu işlemlerin sonrasında leğenin içindeki köpüklü suyu dökün ve ayakkabıları durulayın.
Tekrardan leğene ılık su doldurup şampuan dökün. Ayakkabıları içine yerleştirin ve şampuanı köpürtün. Bu şekilde yarım saat beklesinler. Bu süre zarfının sonunda ayakkabıları çıkartıp tamamen yıkamaya alabilirsiniz. Soğuk suyla iyice durulayın, kurumaya bırakın.
3.yöntem:
1 yemek kaşığı karbonatı, yarım yemek kaşığı hidrojen peroksiti ve yarım yemek kaşığı sıcak suyu bir kabın içerisinde karıştırın. Ardından bir fırça ile ayakkabınızın kirli bölgelerine sürün. 30 dakika sonra ayakkabınızı su ile yıkayın. Hidrojen peroksit, karbonatla birleştiğinde klor içermeyen ağartıcı etkiye sahip olur. Bu da ayakkabılarınızda oluşan lekelerin rengini kolayca açar.
Üzeyir AKGÜL 3 yıl önce
Aseton + Pamuk + Islak Mendil Beyaz Spor Ayakkabınızın kirlerini temizlemek için Pamuğa Aseton dökün ve kirlerini temizleyin. Sonra Islak mendille silin. Dikkat Asetonu beyaz "bez" Sporlara uygularsanız ayakkabıya zarar verip zedeleyebilirsiniz. Dikkatli olun.
homer 5 yıl önce
macun anti bakteriyel ve tartara karşı etkili olmalı
Zeynep 5 yıl önce
İlk yöntamde karışımımıza sabun karbonat ve suyu ne kadar koyuyoruz?
YASEMİN İŞCAN 5 yıl önce
diş macunu ile temizledim ve çok işe yaradı
Yuyfh 5 yıl önce
Macun beyaz olmasimi gerekiyo