Türkiye'de onlarca kimsesiz çocuk devlet koruması altındadır. Devlet koruması altında bulunan bu çocuklar zaman zaman devletin uygun gördüğü bazı şartları sağlayan ailelere evlat olarak verilmektedir. Peki, evlat nasıl edinilir, evlat edinmenin şartları nelerdir? Kimler evlatlık çocuk sahibi olabilir? İşte cevabı...
Tüm çocuklar sıcak bir aile ortamında büyümeyi ve güzel bir hayat yaşamayı hak eder. Ne var ki bazı çocuklar bu kadar şanslı değildir. Devlet bu şekilde anne babası tarafından terk edilmiş çocukları bünyesinde bulundurduğu yetiştirme yurtlarında bakımlarını sağlar. Diğer taraftan evlat hasretiyle yanıp tutuşan ancak evlat sahibi olamayan çiftler bulunur. Devlet bu nedenle kimsesiz çocukları ve evlat sahibi olmak isteyen eşleri birleştiren evlat edindirme politikası uygular. Bu uygulama çerçevesinde evlatlık olarak alınan çocuk tamamen ailenin nüfusuna geçerek onların çocuğu olur. Ancak bunun uygulanması için anne baba adaylarının bazı şartları sağlaması gerekir.
EVLAT EDİNMEK İSTEYENLERDE NASIL ŞARTLAR ARANIR?
Anne olmak için illa çocuk doğurmak gerekmiyor. Devletin sunmuş olduğu evlat edinme programından evlat sahibi olmak isteyen kişiler yararlanabilir.
Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan çocuk evlat edinmek isteyen kişilerin en az beş yıldan beri evli olmaları gerekmektedir.
Eşlerden birinin 30 yaşını aşmış olması gerekir.
Evlat edinmek isteyen bireylerin en az ilkokul mezunu olması şartı bulunuyor.
Bunların dışında evlat edinmek isteyen kişilerin evlatlık olarak almak istedikleri çocuktan en az 18 yaş büyük olması da aranan şartlar arasındadır.
Evlatlık alınacak olan çocuğun ailesi eğer hayattaysa onlardan izin alınmalıdır.
Evlatlık alınacak çocuğun varsa vasisi ondan izin alınması gerekir.
Evlat edinmek isten çocuğun, resmi evlat edinme öncesince en az 1 yıl eğitim ve sağlık yönünden desteklenmesi ve tanınması gerekmektedir.
Evlatlık alınmak istenen çocuk ailenin nüfusuna hemen verilmez. Çocuk, bir yıl süreyle geçici olarak bakımının sağlanması için ailenin yanına verilir. Bu süre içinde çocuk kaldığı evde bakanlığın yetkilileri tarafından denetlenir.
Devlet denetimindeki evlatlık verme işlemi mahkeme kararı ile gerçekleşebilir. Mahkeme çocuğu evlatlık vermeye hükmettikten sonra aile, çocuğu diğer nüfusundan sildirerek kendi nüfus kütüğüne almalıdır. Bu işlemin ardından çocuğun nüfustaki anne baba hanesine evlat edinen kişilerin adı yazılır.
Evlat edinmek isteyen kişiler, tüm şartları sağlamaları ve istenen belgeleri tamamlamalarının ardından sıraya alınır. Aile sırası geldiğinde, istedikleri özelliklerde 3 çocukla tanıştırılırlar. Aile bu 3 çocuktan biri almak zorundadır. Bu çocukların haricinde başka çocuk gösterilmez.
EVLATLIK İŞLEMLERİ SIRASINDAN ŞU BELGELER İSTENMEKTEDİR
- Eşlerden her ikisi için sağlık raporu
- Evlat edinecek çiftlerin 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu kapsamında yer alan silinmiş kayıtlar da dâhil sabıka kayıtları,
- Nüfus müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan nüfus kayıt örneği
- Mal ve gelir durumunu gösteren belgeler
- İkametgah belgesi, öğrenim belgesi
- Vukuat nüfus kaydı
- Öğrenim durumunu gösterir belge
- Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşlarından veya yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oturma izin belgesi ve küçüğün kabul eden ülkeye girmesine ve orada sürekli ikametine izin verildiğine veya verileceğine dair belge isteniyor.
MS fatma 1 ay önce
Bir çocuga sıcak yuva vermek istiyoruz. 0-3 yaş aralığı düşünüyoruz.
Özlem 8 ay önce
0-3 yaş arası çocuk evlat edinmek istiyoruz..güzel bir aile sıcak bir yuva her şeyi önüne sermeye hazır çocuk özlemi çeken bir aileyiz
Semih 1 yıl önce
Derya hanım size nasıl ulaşabilirim
Derya 1 yıl önce
Bende evlatlık vermek istiyorum
Alina 1 yıl önce
Yeni doğmuş bir bebeği evlât edinmek istiyoruz .