Vitamin kaynağı bol olan Et, vücudumuza oldukça yararlıdır. Et yemeyen insanlarda oluşan bir çok rahatsızlık bu durumdan ötürü ortaya çıkmaktadır. Et hakkında çıkan bazı bilgiler ve et temizliği halk arasında konuşulan ve doğru olduğuna inanılan tavsiyelerden meydana gelmektedir. Peki, et hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Et nasıl yıkanmalıdır? İşte, yanıtlar...
Kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Et ve et ürünleri; tiamin, riboflavin, niasin, biotin, B6, B12, pantotenik asit, folasin gibi B kompleksvitaminler için önemli bir kaynak olup demir, çinko, manganez için de gerekli bir besindir. Vücudun et depolaması kemik gelişimine ve kansızlığa karşı dirence iyi gelmektedir. Peki vitamin deposu et nasıl temizlenmelidir? Et hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Buzdolabına etler nasıl yerleştirilmelidir? haberimiz için sayfamıza göz atınız... Halk arasında doğru olduğu bilinen yanlışlar nelerdir? İşte, et hakkında bilinmesi gerekenler...
ET NASIL TEMİZLENİR?
Halk arasında et kesinlikle yıkanmamalıdır dense de bu bilgi tamamen yanlıştır. Et sadece kesildikten hemen sonra yıkanmalıdır. Nedeni; hayvanın etinden dışarıya doğru bir ısı aktarımı vardır buda suyun üzerinde kalmasını engeller. Ancak eve gelmiş eti yıkamak tamamen yanlıştır ve üzerinde hızlı bir şekilde mikro organizma üremesine neden olmaktadır.
DONMUŞ ETİN NASIL ÇÖZÜLDÜĞÜ İLE ALAKALI HABERİMİZİN İÇERİĞİNE GÖZ ATABİLİRSİNİZ.
ET TUZLANMALI MI?
Yanlış bilinen doğrular arasında ete tuz atılıp atılmaması vardır. Ete tuz atılmalıdır. Izgara yada tava yaptığınız eti ocağa koyunuz. Tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engelleyecektir buda hem tüm tadı olan suyunun içinde kalmasını hem de yumuşak pişmesini sağlayacaktır. Bu yüzden ızgara ve tava etler mutlaka kaya tuzu ile tuzlanmalıdır.
ET TAM PİŞİRİLİR Mİ?
Eti tam pişirirseniz vitaminlerini öldürmüş olursunuz. Etin içi hafif pembe kalırsa vitaminleri de açığa çıkacaktır. Çok iyi pişirdiğiniz et bilinen aksine sıfır vitamindir.
Hayvan kesildikten ve derisi yüzüldükten sonra Büyükbaşlar 24 saat Küçükbaşlar 8 saat dolapta bıçak vurulmadan dinlendirilmelidir. Dinlendirilmediği taktirde et sert olacaktır yumuşak olmayacaktır. Çünkü et dinlenmeden bir kez daha bıçak vurulup parçalanırsa etin sertliği daimi kalacaktır.
EN LEZZETLİ ET NASIL ELDE EDİLİR?
En lezzetli et, en yumuşak olan ama genel kural olarak yağlı ve kemikli olandır. Çünkü kemiği ete bağlayan bağ dokusu ete asıl lezzetini verir. Yağda eti her zaman yumuşak tutar.
ET SEÇİMİ NASIL YAPILMALIDIR?
Et seçimi yapacağınız yemeğe göre alınmalıdır. Köfte için dana ve kuzu karışımı, mangal için et istiyorsanız, daha yağlı bir et tercihi olmalıdır. Seçimler için kasaba danışılmalıdır. Sığır eti kırmızı renk, dana veya kuzu ise pembe olmalıdır. Yağsız bir etin iyi olduğu yanlış bir genellemedir.
ETİ DİNLENDİRMEK İÇİN NELER YAPILIR?
Öncelikle; 1 hafta bütün olarak dinlendirilir. En iyi biftek 1 hafta 0 derecede ve nem kontrollü dinlendirilen etten olmaktadır ve kuru dinlendirme en iyi yöntem olarak bilinir. Yüzeyi çürümektedir ancak et en lezzetli halini almaktadır. Etinizi dondurmak yerine buzdolabında saklamanız tavsiye edilir.
LEZZETLİ ET NASIL PİŞİRİLİR? MARİNE ETMENİN YOLLARI NELERDİR?
Etin yağlı olması gerekmektedir. Kemikli olması ve birlikte pişirilmesi gerekmektedir. Ne kadar kalın olursa o kadar iyi olmaktadır. Bunun nedeni de az pişirilmesinin sağlamasıdır. Pişme süresi iyi bir orta pişmiş bir biftek için ilk önce yüksek ateşte iki tarafını da 4 dakika sonra orta hararette 2 dakika kadardır.
BİR YORUM YAPIN 0