Güçlü bir antioksidan olan kamkat, manavda veya marketlerde nadir bulunan bir meyve olduğundan kilosu pahalıya gelmektedir. Bir adı da Kumkuat olarak bilinen bu bol vitaminli meyvenin, evde bakımını üstlenerek paranızı cebinize saklayabilirsiniz. Peki, Kumkuat saksıda nasıl yetiştirilir? İşte, yanıtlar...
Sindirim sistemine destek veren, C vitamini bakımından zengin olması nedeniyle gribal enfeksiyonlarla savaşan Kamkat meyvesini, bağışıklık sistemi zayıf ve kolay hastalanan kişilerinin bol miktarda tüketmelidir. Ocak ortası gibi ekimi yapılan Kumkuat'ın meyvesi, Şubat'ın sonuna doğru olgunluğa ermiş olmaktadır. Evde kamkat bakımı nasıl olmalıdır? Merak ettiğiniz bilgiler için haberimizin sayfasına göz atınız...
KAMKAT SAKSIDA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Torflu ve vitamin içerikli toprak satın alınız. Saksı boyutunu bitkinin büyüklüğüne göre ayarlayınız. Fidan dikimi saksı başına bir adet olmalıdır. Büyüdükçe kökleri güçlenecektir. Bitkinin toprağına, yumurta akı yerine haşlanmış yumurta suyu ilave etmeniz daha mineral içerikli olacaktır. Ayrıca yumurta akı toprak üzerinde sineklenmeye yol açar.
İlk dikimde üç günde bir sulama yapınız. Hava sıcaklığına gör suyun miktarını artırılabilir. Örneğin; Şubat ayında hava soğuk ve nemli olmasından dolayı bitki çok fazla su istemeyecektir. Ancak yaz aylarında toprağı kurutmamaya özen gösterip nemli kalmasına dikkat ederek, belirli aralıklarla kontrol etmeniz önerilir.
Havalar ısındıkça, yaprağın bitlenmesini önlemek için doğal koruyucular hazırlayabilirsiniz. Bir miktar Arap sabununu su ile karıştırdıktan sonra boş bir sprey şişesine karışımı boşaltınız. Spreyi çalkaladıktan sonra bitkinin sadece yapraklarına sıkınız. Böylelikle dışarıdan gelen hastalıkları engellemiş olursunuz.
Kamkat, Mayıs ayına kadar meyve vermektedir. Bu nedenle Mayıs ayından sonra saksıdaki toprağın havalandırılması, yaprakların bitten korunması, toprağın kuru bırakılmaması ve yeterli gün ışığını alması, bitkinin sağlıklı kalması açısından önemlidir.
BİR YORUM YAPIN 0