Çini sanatı tek başına süslemeden ibaret bir sanat olmamakla beraberinde, şekil verilmesi, fırınlanması, süslenmesi, sırlanması hepsi bu sanatın birer parçasıdır. Karantina günlerinde canı sıkılanlara özel anlatımını paylaştığımız çini yapmanın püf noktaları haberini siz değerli okuyucularımız için paylaşıyoruz...
Çiniler pano, yatay yüzeyler, tabak ve vazo şekillerinde üç ayrı form üzerinde uygulanmaktadır. Son dönemlerde bu formlar el ile değil kalıplar yardımıyla yapılmaktadır. Ama vazo, top, likörlük gibi formlar, her biri ustanın elinde teker teker şekil almak zorunda olan özel bir işçilik yapılması gerekir. Genellikle kilden yapılan çiniler, kuvars elementinin öğütülmesinden de meydana gelebilir. Yapımı meşakkatli olan çini yapımının püf noktalarını haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz...
ÇİNİ NASIL YAPILIR? ÇİNİ YAPIMININ PÜF NOKTALARI
Kuartz, kaolen, tebeşir ve kum gibi doğada bulunan yedi farklı malzemenin öğütülüp çamur haline getirilmesi ile meydana gelen çinilerin yapımı için ilk adım; malzemelerin ilk önce yabancı maddelerden arındırılmasıyla başlamaktadır. Daha sonra çamur haline gelebilecek kadar öğütülür.
Bu işlem yapılırken, çini hamurunun altında sürekli dönen çark ile dönen hamura yavaş yavaş şeklini verilir ve düzeltmeleri yapılır. Malzeme öğütüldükten sonra çamur kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
Çamur haline getirildikten sonra da içinde varsa yabancı maddelerden arındırılılır. Bu malzeme kahverengi bir çamur haline getirilir. Bu kahverengi çamurun göz kamaştırıcı bir sanat eserine , güzel bir çiniye dönüşmesi ise yaklaşık 20 günlük zahmetli işlemlerin ardından mümkün olmaktadır.
Anadolu uygarlığını tarihi form ve inceliklerle kültürel bir miras gibi evlerimize kadar taşıyan Türk Çini Sanatı, vatanı olarak kabul edilen Kütahya ve İznik topraklarında asırlık bir geçmişe sahiptir.
BİR YORUM YAPIN 0