Menekşe çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Menekşe çiçeği nasıl çoğaltılır?

Yaz aylarında evde genellikle menekşe çiçeği yetiştirilmektedir. Afrika Menekşesi olarak da bilinen bu çiçeğin bakımı oldukça kolaydır. Açık- koyu mor renkte ve küçük yapraklı olan menekşelerin evde bakımı ile alakalı tüm bilgileri sizlere sunuyoruz. Menekşe bakımı nasıl yapılır? İşte, yanıtlar...

Menekşe balkonlarda, evlerin pencere kenarlarında dekoratif şekilde durabilen özel bir çiçek türüdür. 400 ile 500 arası çeşidi olan menekşe, dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Eğer bitkilerle ilgilenmeyi seviyor, bırakın bahçeyi güzel, geniş bir balkonunuz olmasa bile evinizde mümkün olduğunca bitki yetiştirmeye çalışıyorsanız menekşe çiçeğini de mutlaka satın almalısınız. Menekşeler için saksının boyutu ve ortamın aydınlık olması önemlidir. Menekşelerin nelerden hoşlandığını bildiğiniz taktirde sorun yaşamadan yetiştireceğiniz uzun ömürlü bir çiçek türü olarak kalacaktır.

MENEKŞE ÇİÇEĞİNE BAKIM NASIL YAPILIR?

- Küçük delikli saksı tercih ediniz. Derin ve geniş saksılar menekşeler için uygun olmayabilir.

- Toflu toprak yani nemli ve yoğunluğu düşük toprak özelliğinde olanları kullanınız. Erlit, ponza, vermikülit gibi mineralleri toprağa ekstradan ekleyebilirsiniz.

- Tropikal iklimleri seven çiçek menekşe, gün ışığına ihtiyaç duyar ancak direkt güneş ışınlarına maruz kalmak zarar verebilir.

- Menekşeleri sulamak için ise oda sıcaklığında, klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanmanız gerekmektedir. Sulama saksı altlığından bol suyla yapılmalıdır. 10-15 dakika sonra saksı altlığında su kalmışsa fazla olduğuna işarettir. Suyu dökünüz.

MENEKŞE ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Menekşenizin yapraklarını güzelce budayın. Çoğaltma işleminde kullanacağınız bu yaprakları budarken en az 3-4 cm sapı olmasına özen gösterin. Hasar vermeden bitkiden ayırdığınız bu yaprakları dilerseniz bir süre içi su dolu bardakta bekleterek saplarının köklenmesini sağlayın dilerseniz de düzgünce kestiğiniz bu yaprakları doğrudan yeni saksıya alın.

Kullanacağınız saksının drenajlı olmasına, yani altında delikler bulunmasına dikkat edin. Ardından saksıyı saksı toprağı olarak da anılan ve organik maddeler bakımından zengin toprakla bir miktar doldurun. 

Saksının 1/4'ünü toprakla doldurduktan sonra yaprakların sap kısımlarını hafifçe bu toprağa gömerek ekmeye başlayın.

Yaprakların sap kısımlarının 1/3'üne yakını toprağın altında, kalanı toprağın üzerinde olacak şekilde ekimi tamamladıktan sonra can suyu da denilen ilk sularını verin. 

Evde çiçek sevenlere özel dekorasyon önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Evde çiçek sevenlere özel dekorasyon önerileri
Kavak Yelleri oyuncuları 9 yıl sonra yeniden bir arada! Kavak Yelleri dizisinin konusu nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Kavak Yelleri oyuncuları 9 yıl sonra yeniden bir arada! Kavak Yelleri dizisinin konusu nedir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0