Benjamin Ficus, dekoratif bitki türleri arasında son dönemde en çok tercih edilen çiçeklerden biridir. Birçok farklı türü bulunan Benjamin çiçeğini hem evde hem de ofiste rahatlıkla büyütebileceğiniz uzun ömürlü saksılı bir bir bitki olma özelliğini taşıyor. Peki Benjamin Ficus çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, Benjamin (Ficus) çoğaltma ve sulama yöntemi nasıl? İşte detaylar...
Benjamin çiçeğinin anavatanı, Güney Doğu Asya ve Avusturalya olarak bilinmektedir. Muhteşem yapraklarıyla geldiği her ortama hemen adaptasyon sağlayan Benjamin çiçeği, Moracea (Dutgiller) familyasından Ficus cinsine ait bir bitki türüdür. Benjamin çiçeği eğer elverişli toprağı bulursa bir ağaç gibi büyüyüp uzayabilir. Çok hızla büyüdüğü için dünyanın bazı bölgelerinde Benjamin çiçeği "Kauçuk ağacı" ( Benjamin kauçuğu) olarak da biliniyor. Türkiye'de hem ofis hem evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Akdeniz bölgesinde yumuşak iklime sahip olan yerlerde bahçe bitkisi olarak yetiştirilebilir. Odunsu görünümünde olan bu çiçek estetik bir görünüşe sahip olmasından dolayı da çok tercih edilmektedir.
- Egzotika,
- Stralight ve
- Ficuspumilasunny gibi türleri bulunmaktadır.
BENJAMİN ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?
- Benjamin çiçeği direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bol ışık olan bir yerde muhafaza edilmelidir. Direk güneş alırsa yaprakları yanar ve çiçek zamanla yapraklarını dökmeye başlar.
- Aynı zamanda mekan ısısı 10 derecenin altına düşerse çok etkilenir ve yaprakları düşmeye başlar.
- Bitki kökleri çok hassas olduğundan dolayı biraz daha fazla suya ihtiyaç duyarlar. Toprağı kurudukça su verilmeli suyun kireçsiz olmasına dikkat edilmelidir. Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyar.
- Toprağı mutlaka kumlu ve gübreli olması gerekmektedir.
- Arada budama yapılırsa daha hızlı büyüyebilir. Bu işlem çiçeği rahatlatır gelişimine katkı sağlar.
- Çiçeğin üzerinde sararma veya kararma görürseniz mutlaka vitamin takviyesi yapmalısınız.
BENJAMİN ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
- Genellikle havaların soğuk olduğu dönemlerde çoğaltılması daha doğrudur. Öncelikle çiçeğin birden fazla dal ve gövdesi varsa herhangi bir tanesi gövdeye yakın bir yerden kesilir.
- Kesilen kısmı küçük bir bardağa su ekleyip içine yerleştirin. Suyunu 10 günde bir değiştirerek yaklaşık 1 ay köklenmesi için bekletin.
- Kökler 5 cm kadar uzadıktan sonra nemli toprağa ekin ve sulamadan bir poşetle bağlayın hava almasını engelleyin.
- Çiçeği 1 hafta sonra poşetten çıkarıp sulamayı unutmayın.
Bir-Bilen 4 yıl önce
Siyon güzellemesi olmuş. Tam zamanında...