Tohum, bitkilerde içinde yedek besin barındıran ve embriyonun uygun şartlarda gelişerek koruyucu kılıfla örtülü yapıdır. Bitkilerin üremesinde çok önemli rol alan tohum elverişli koşullar karşılandığı takdirde birçok yeni bitkiler oluştururlar. Peki tohum nedir, Tohumun çimlenmesi nasıl olur? Sizler için araştırdık. işte detaylar:
Tohumda bulunan embriyonun uygun koşullar oluşturularak ana bitkiye benzer bitki vermek için tohumdan çıkıp serbest hale geçmesiyle tohumda çimlenme meydana gelir. Tohumun çimlenebilmesi için gerekli ortamın oluşturulması gerekir. Su, nem, sıcaklık ve oksijenin yeterli değilse tohum uyku halinde kalmaya devam eder. Bu koşullar sağlanırsa tohumun koruyucu kabuğu çatlamaya başlar. Böylelikle embriyo hızlı bir şekilde büyür ve gelişir. Çimlenme sırasında tohumda bir şişme meydana gelir ve embriyo hücrelerinin peş peşe bölünmesiyle testa denen kısım çatlatılır. Bu çatlayan kısımdan ilk radikula daha sonra embriyonun geri kalan kısımları yavaş yavaş çıkmaya başlar. Tohumda bulunan besin maddeleriyle beslenen embriyo, Işığa doğru çıktığında yeşil yapraklarıyla kendi besin maddesini oluşturur. Böylece tohumdan küçük bir bitki meydana çıkmış olur. Bitkinin kök, gövde ve yaprakları oluşmaya başladıktan sonra bitki fotosentez yapmaya başlar. Peki tohum çimlenmesi nasıl gerçekleşir? Tohum yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? İşte cevaplar:
TOHUM ÇİMLENMESİ NASIL GERÇEKLEŞİR?
Tohumlar 3 bölümden oluşur: Tohumun kabuğu, embriyon ve Besidoku'dur. Tohumlu bitkiler açık ya da kapalı ortamda bulunmasına göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar açıktohumlular ve kapalıtohumlular.
Açıktohumlular: Tohumları açıkta gelişen yani yumurtalık içinde gelişmeyen açıktohumluların en önemli özelliği döllenme sırasında çok uzun süre olması ve tohum tasalaklarının döllenme den çok daha önce gelişim göstermesidir.
Kapalıtohumlular: Kapalıtohumlularda tohum döllenme ve tozlaşmadan sonra meydana gelir. Genelde hemen her bitkide tohum ile meyve kaynaşarak, bazı bitkilerde ayrı ya da tamamen bağımsız haldedirler.
Tohumların özelliklerinden bazıları: Tohumlar genelde 1 gramdan daha azdırlar. Ayrıca tohumlar birçok hayvanın besin kaynağıdır. Tohumların boyut ve biçimleri dağılmanın nasıl belirleneceği açısından çok önemlidir. Tohumlar çevreye su, rüzgar ve hayvanlar yoluyla yayılırlar.
BİR YORUM YAPIN 0