Palmiye ağaçları ülkemizde çok yetiştirilen ve sahillerde, caddelerde en çok kullanılan ağaç türlerindendir. Palmiye ağaçları tepe kısmında büyük demetler oluşturan yelpazeyi andıran yaprakları bulunur. Sağlam ve oldukça büyük gövdesiyle güzel görüntüsüyle çok tercih edilen palmiye ağacı nasıl yetiştirilir? Detaylar haberimizde...
Genelde Büyük okyanus adalarında, Amerika'da ve Asya'da görülen palmiye ağacı ülkemizde büyük şehirlerde özellikle caddelerde çok yaygın olarak çevre düzenlenmesinde kullanılmaktadır. Palmiyegiller ailesinden olan palmiye ağaçları sıcak ve nemli ortamları sever. Palmiye ağaçlarının en büyük özelliği çok sağlam ve oldukça büyük gövdeye sahip olmasıdır. Palmiye ağacının iki farklı türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki evcikli Hindistan cevizi ağacı diğeri de evcikli yani Hurma türü olan ağaçtır. Ekonomik değeri oldukça yüksek olan palmiye ağacının meyvesi Hindistan cevizidir. Diğer türünde de etli meyveler arasında yer alan hurma yetiştirilmektedir. Ama ülkemizde palmiye ağaçları yol kenarlarında sahillerde sadece süs olarak kullanılmaktadır. Palmiye ağaçlarından ekonomik alanlarda; dokumacılık, şeker ve bitkisel yağ sektörlerinde de yararlanılabilir. Ağaçların gövde ve yaprak saplarından lif olarak sepetler hasırlar ve halat gibi ürünler yapmak için yararlanılabilir.
PALMİYE AĞACI NASIL YETİŞTİRİLİR?
Her mevsim dikilebilen palmiyeler düzenli olarak budanması gerekir. Yaz aylarında dikimi yapılacaksa biraz serin havada yapılması daha uygundur. Palmiye ağaçlarının ekilmesi biraz zordur. Genelde bahçede ve yol üstlerinde dikilen palmiye ağaçları saksılarda da dikilebilir. Ağacı yetiştireceğiniz ortamın 26 ile 29 derece arasında olması gerekmektedir. Tohumlardan üretilen palmiyelerde tohum, perlit karışımı olan toprak, torf kum ve suyla ekim yapabilirsiniz. Genelde tohumdan değil de fideden palmiye ağacı yetiştiriliyor. Tohumlardan palmiye yetiştirecekseniz tohumların taze olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde ağacın yapraklarının yeşillenmeme durumları yaşayabilirsiniz. Palmiye ağaçları suyu çok sever ama sulanmasa da varlığını sürdürebilir.
PALMİYE TÜRLERİ NELERDİR?
Likuala palmiyesi: Büyük yapraklar ve gösterişli görünüşü ile bilinir. Ama yaprakların devamlı gösterişli olmasını bakımına bağlıdır.
Rhapis palmiyesi: Rhapis palmiyesi serin ortamları sever.
Areka: Areka türü daha çok evde yeiştirilir . Aynı zamanda bu bitkinin 20 derece sıcaklığın altına düşmemesi gerekir.
Livistonya: Palmiyeler arasında en dayanıklı olan tür olarak bilinir. Çok soğuk havalarda 5 dereceye kadar düşen ısılarda dahi ayakta kalabilir.
Cüce: Genelde ev içinde yetiştirilen cüce türü yapraklarının sahip olduğu altın sarısı rengi ile büyük bir gösteriş sunar. Eski Mısır da kraliyet simgelerinden biri Cüce palmiye ağaçları olarak bilinir.
Ketinya: Türkiye'de bilinen en yaygın tür Ketinya'dır. Çok yavaş büyür bu yüzden sadece dekor olarak tercih edilir. Ketinya ülkemizin %75’inde yetişebiliyor.
Hindistan cevizi: Hindistan cevizi olarak bilinen bu ağaç türü meyve vermektedir.
BİR YORUM YAPIN 0