Kurban bayramının gelmesiyle birlikte memlekete yolculuklar başladı. Bayramda kesilen kurban etini memleketlerden taşırken uzun yolculukta nasıl muhafaza edilir en çok merak edilen sorular arasında yerini aldı. Uzun yolda et nasıl saklanır, Kurban etlerini uzun yolda bozulmadan nasıl taşınıp saklanır? İşte yanıtlar:
Kurban Bayramını memleketlerinde geçirenlerin en çok zorlandığı şeylerden biri kesilen eti geri dönüş yolunda taşımaktır. Uzun saatler geçirilen yolculuklarda uygun olmayan şartlarda saklanan kırmızı et çok kısa sürede bozulabilir. Ayrıca bozulan etler besin zehirlenmesine yol açar. Etleri memleketlerinden taşımak zorunda olanların dikkat etmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Etleri uzun yolda taşırken güneşten korumak ve arabayı arada bir havalandırmak gerekir. Yolda gelirken arabanın klimasını yol boyunca açmak etlerin daha güvenli ve sağlam gelmesi için açılması tavsiye edilir. Kurban etini, hazırladığınız kıyma poşetlerini bozulmadan nasıl muhafaza ederek dönüş yolunda saklayabilirsiniz. İşte işinize yarayacak detaylar:
BUZLUĞA ATMADAN ÖNCE DİKKAT!
Kurban kesiminin ardından etin dinlendirilip saklanmasının kritik bir önem taşıdığını belirten Gastronomi Uzmanı Yaşar Sevimli, kesim sonrası ette oluşan Rigor Mortis (Ölüm Katılığı/Sertliği) sürecinin tamamlanmasında büyük yarar bulunduğunu aktardı.
Sevimli, "Bunun için etin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmesi gerekir. Ölüm sertliği devam eden etin tüketilmesi sindirimi zorlaştırır. Hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Sertliğin tamamlanmasını beklemek, etin sağlıklı koşullarda dinlendirilmesi ve saklanması ile ilgili bazı önlemleri almayı gerektiriyor" dedi.
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?
- Kurbanda kesilen etleri saklamadan önce ilk olarak soğutulup dinlendirilmesi gerekir. Etler iyice soğuyup dinlendirildikten sonra uzun yolda taşınacak etleri küçük parçalara ayırın. Parçalara ayırdığınız etleri buzdolabı poşetlerine bölerek yerleştirin.
- İster kıyma ister parça halinde buzdolabı poşetine yerleştirdiğiniz etleri direk derin dondurucunun içine koyun. Etleri donması için dondurucuya güzelce yerleştirin ve donmasını bekleyin.
- Etleri en az 1 gün beklettikten sonra 'buzluk taşıma çantası'(büyük termosta denilir), 'köpük kutu' ya da 'straforkutu'lardan hangisi varsa onun içine yerleştirip kapağını kapatın. Bu kutuları kullandığınız zaman etler hava sıcaklığından birazcık etkilenip az eriseler bile dışarı sızdırma yapmayacaktır.
- Etlerin daha güvende olmalarını isterseniz etleri strafor kutu içlerini buz aküsüyle soğutabilirsiniz. Buz akülerini strafor kutunun hem altına, hem etlerin arasına hem de üstüne yerleştirmeniz etleri daha iyi korur.
- Etin buzlukta muhafaza edileceği en doğru sıcaklık -18 derecedir. Uzun yolculuklarda en kolay ve güvenilir bir şekilde etlerinizi taşımak isterseniz "taşınabilir buzluk"lardan satın alabilirsiniz.
- Uzun yolculuğun sonunda eve geldiğinizde direk etleri yerleştirdiğiniz kutuyu açıp etlerinizi erimeden derin dondurucu bölümüne yerleştirin.
- Eğer dondurucunuzun hızlı dondurma düğmesi varsa o düğmeyi yaklaşık 10 dakika kadar açın. Böylece etlerde herhangi bir erime varsa hızlı bir şekilde dondurma işlemi gerçekleşecektir.
BİR YORUM YAPIN 0