Son dönemlerde herkes kimyasal ürünler yerine doğal ürünleri tercih etmeye başladı. Bitkilerden elde edilen çok sağlıklı ve organik yağlar bulunmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen ve dünyanın en kullanışlı yağlarından biri olan nane yağı nasıl yapılır, nane yağı niçin kullanılır? Birçok şeye iyi gelen nane yağını yapmanın püf noktalarınız sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde:
Çok eski dönemlerden beri yapılan nane yağının faydaları saymakla bitmiyor. Nane yağı, nane (Mentha) bitkisinin yapraklarından distilasyon yöntemi ile elde edilen bir aromatik (uçucu) bir yağdır. Yemeklerde kullanıldığında yemeğe lezzet katan nanenin yağından da faydalanabilirsiniz. Nane yapraklarının içeriğinde yer alan mentol ve su buharı distile edildiklerinde etken maddeler aktif ve yoğun bir şekilde yağın içeriğine geçer. Genelde uzak doğuda tıpta çok kullanılan nane yağı ayaklara sürüldüğünde kas ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. Doğal serinlik verme özelliği olan nanenin antimikrobiyal özelliği sayesinde ağız kokusunu da ortadan kaldırmaktadır. Hem güzellik hem de vücut sağlığına iyi gelen nane yağının nasıl yapıldığını haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.
NANE YAĞININ FAYDALARI
- Doğal bir ağrı kesici olduğu bilinen nane yağını dizlerinize sürdüğünüzde diz ağrılarınızın hafiflediğini görebilirsiniz.
- Baş ağrılarını hafifletmesi için kullanılır. Migren, reflü başta olmak üzere mide, kas ve karın ağrısını kısa sürede dindirme özelliğine sahiptir.
- Ağızda oluşan kötü kokuları hafifletmede yardımcıdır.
- Antimikrobiyal özellikleri bulunmaktadır.
- Farmasötik ilaçlar yerine en uygun maliyetli doğal çözüm olarak sıkı olan kasları yumuşatma da kullanılır.
- Zihinsel odaklanmayı sağlar.
- Vücutta olan sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
- Solunum borusunu temizler.
- Nane yağı Sinus tedavisinde kullanılır.
- Alerjiyi rahatlatma ve eklem terapisine iyi gelir.
- Doğal sinek ve böcek kovucu özelliği bulunmaktadır.
- Antimikrobik özellikleri sayesinde sivilce tedavisinde uygulanmaktadır.
- Nane yağının cildi nemlendirme özelliği sayesinde güneş yanıklarına sürüldüğünde rahatlama sağlar.
- Dudaklarda oluşan çatlaklara çok iyi gelir.
- Şampuanların içine birkaç damla damlatıldığında saç incelmesini yok eder ve saçlarda oluşan kepeklenmeyi büyük ölçüde engeller.
NANE YAĞINI NASIL YAPILIR?
- 450 gr taze nane
- 250 ml baz yağı. Badem yağı veya zeytinyağı kullanabilirsiniz.
- En az 250 ml kapasiteli koyu renkli cam bir kavanoz.
- Naneyi soğuk suyla, tek tek yıkayın.
- Ardından nane yapraklarını ezin. Bunun için tahta bir tokmak veya kaşık kullanabilirsiniz.
- Naneleri suyunu çıkana kadar ezin.
- Bir kap alın ve içini önceden bahsettiğimiz 200 ml yağ ile doldurun.
- Kabı düşük ateşin üstüne yerleştirin.
- Daha sonra ezdiğiniz naneyi ekleyin karıştırın ve karışımı düşük ateşte damıtmaya başlayın.
- Kısık ateşte yarım saat boyunca bu işlemi devam ettirin. Yarım saatten sonra ocağı kapatın. Kavanoza koyun ve güneş almayan serin bir yerde yaklaşık 10 gün bekletin. Kavanozu her 12 saatte bir çevirmeyi ihmal etmeyin.
- 10 gün beklettikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.
zafer gülten 3 yıl önce
valla ağrı merhemleri daha karlı,nane yağının minnacık serçe parmağın yarısı kadar şişesi 25-30 tl.pahalı bir yağ.kendin yapmaya kalksanda yine masraflı,bide beceremesen masraf gitti.
ali 3 yıl önce
Bu anlattığınız yöntem genelde masaj için kullanılan nane yağıdır. uçucu ve aromatik yağ değildir. Aromatik yağ distilasyon yöntemiyle elde edilir ve bu yağla neredeyse hiç alakası olmayacak kadar keskindir. Yani direk deriye sürerseniz yakar, o derece keskindir. Zeytinyağında yapılan nane yağı daha ziyade masaj için uygundur