Kaktüs toprağı nasıl olmalı? Kaktüs toprağı sulama ve hazırlama, Kaktüs toprağı için 5 ipucu

Kaktüs bitkisi, hava şartlarında dayanıklı bazen dikenli bazen de dikensiz bir bitkidir. Doğanın sunduğu sonsuz bahçede yetişen kaktüsler, dirençli yapısıyla dikkatleri üzerine toplar. Anavatanı Amerika olan kaktüsün toprağı nasıl olmalı, evde kaktüs nasıl yetiştirilir ? Detaylar haberimizde:

Kaktüsgiller (Cactaceae) familyasından gelen bu bitkinin doğada 5000 türü bulunuyor. Anavatanı Amerika olan kaktüslerin bu kadar çeşitliliğe sahip olmasında en çok, sıcak ve kurak arazilere yüksek uyum sağlaması etkilidir. Kaktüsler günümüzde hemen akla radyasyonu bünyesinde toplayan bitkiler olarak geliyor ve bu yüzden son yıllarda ev ve ofis dekorasyonunda oldukça ilgi görmektedir. İrili ufaklı boya sahip olan kaktüsler, etli ve geniş gövdeleri, dikenli yapıları, çiçekli tepeleriyle var olan kaktüsler çok kolay şekilde evde yetiştirilebiliyor. Evinizde ya da ofis ortamında kaktüs yetiştirmek istiyorsanız kaktüs bitkisi hakkında işinize yarayacak bilgileri sizler için derledik. Haberimize göz atabilirsiniz:

Kaktüs bakımı

Kaktüs bakımı

KAKTÜS BAKIMI NASIL OLMALI?

Kaktüsün toprak değişimi ve bakımı sizi yormayacak şekilde çok  kolay aşamalardan geçiyor. Eğer evinizde kaktüs yetiştirmek isterseniz arada bir mutlaka toprağını değiştirmeniz gerekir. Toprağı değişen kaktüs, çürüme ve kuruma gibi problemler yaşamaz.

KAKTÜS TOPRAĞI NASIL OLUR?

Kaktüsün bitkisinin diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik suyu kendi gövdesinde depolama özelliğine sahip olmasıdır. Bu yüzden kaktüs bitkilerine torf toprak koyulmaması gerekiyor.

Torf topraklar suyu fazla miktarda depolama görevini yapar. Torf toprak kullanılırsa kaktüslerde çürüme meydana gelebilir.

Ayrıca kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın rahat, sıkışık olmaması gerekir. Kaktüs bitkilerine kullanılması gereken toprak ince kumlu karışım topraktır.

Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu almanız tavsiye edilir.

Kaktüs toprağında kum, taş parçaları, odun kömürü gibi malzemeler suyun uzun süre tutulmasını önler.

Böylelikle kaktüs nemli toprakta kalması sağlanır ve çürüme problemi ortadan kalkmış olur.

Kaktüs toprağı nasıl olmalı

Kaktüs toprağı nasıl olmalı

KAKTÜS TOPRAĞI NASIL HAZIRLANIR?

Evde kaktüs toprağı karışımı hazırlamak isterseniz aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

Malzemeler:

♦ 1 ölçek killi tınlı toprak
♦ 1 ölçek yaprak çürüntüsü
♦ 1 ölçek kum
♦ 1 ölçek tuğla kırıntısı
♦ 1 ölçek odun kömürü

Hazırlanışı:

  • Evde kaktüs toprağını hazırlamak için ilk olarak malzemeleri hazırlayın.
  • Malzemeleri hazırladıktan sonra derin bir kabın içinde hepsini karıştırın.
  • Güzelce karıştırdığınız toprağı kaktüs saksılarına eşit şekilde yerleştirin.
  • Bitkilerin köklerinin toprağın içinde kalması gerekmektedir.
  • Bitki kökleri dışarda kalırsa kökler kuruyup bitkiye zarar verebilir.

kaktüs nasıl ekilir

kaktüs nasıl ekilir

KAKTÜS TOPRAĞI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?

Yetiştirdiğiniz kaktüslerin en verimli şekilde büyümesini istiyorsanız her sene topraklarını değiştirmeniz gerekiyor. Kaktüs toprağını değiştirirken saksının boyutunu da büyüyen bitkinize göre değiştirebilirsiniz.

Her sene değişim yaparken bir önceki saksıdan 2 numara büyük saksı tercih edin. Eğer aynı saksı içinde yeni topraklama işlemini yaparsanız; kaktüs kökleri yeterli şekilde büyüme gerçekleştirmez.

kaktüs toprağı nasıl olmalı

kaktüs toprağı nasıl olmalı

Saksının delikli olması bitkinin doğru büyümesi açısından çok önemlidir. Kaktüs kökleri hava aldıkça daha canlı bir görünüm elde edilir. Saksı değişimindeki amaç; sıkışan toprağı rahatlatmaktır. Bu işlem sayesinde bitkinin canlılığı uzun süre korunur. Saksıdan ayırdığınız kaktüsün köklerinde bir çürüme ya da hastalık meydana gelmişse; hasarlı kökleri temizlemeyi unutmayın.

Kaktüs toprağı yeni bir saksıya eklendikten sonra kaktüs saksının ortasında doğru bir şekilde konulması gerekiyor. Kök çevresi gevşek şekilde toprakla doldurun ve bastırmayın.

Kaktüs topraklarını her yıl ilkbahar mevsiminde değiştirin. 15 cm’den küçük bitkilere yarım derinlikteki saksıları kullanmanız önerilir. 15 cm’den büyük bitkiler için geniş saksılar tercih etmeniz gerekmektedir.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Atila Karaman 2 yıl önce

Çok güzel, faydalı bilgiler, yararlandım.