Mutfakta her yemeğe konulan ve yemeklere verdiği lezzetiyle yemeklerin vazgeçilmez ürünü olan soğan en temel besin kaynağı olan yiyeceklerimiz arasında yer alır. Genelde kadınlar yemek yaparken soğanı doğramakta zorluk yaşarlar. Göz yaşartıcı olduğu için soğanı doğrarken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Peki, soğan nasıl doğranır, soğan doğramanın püf noktaları nelerdir?
Türk kültüründe yemeklerde en çok kullanılan ve mutfağımızdaki en vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan soğan içeriğinde barındırdığı kükürt, lif, B ve C vitamini açısından oldukça zengin besin kaynağıdır. Üretim yeri Batı Asya olan soğanın küçüğü ve yeşil yaprakları, Türkiye’de yemeklere tat vermek için kullanılır. Beyaz soğan, kırmızı soğan ve sarı soğan gibi farklı çeşitleri bulunuyor. Her birinin lezzeti farklı olsa da yemeklik doğranan soğanların miktarı çok olduğunda doğraması da bir o kadar zor oluyor. Özellikle kalabalık ailelerde çok yapılan yemekler için fazlaca doğranmak zorunda kalınan soğanı doğrarken uygulayacağınız birkaç teknikle soğan doğramada hem zamandan kazanmış olursunuz hem de daha kolay hale getirebilirsiniz. İşte soğan doğramanın püf noktaları:
Yemek yaparken en çok kullandığımız soğanı yemekler salatalar için doğrarken 2 şekilde doğrama işlemini yapabilirsiniz. Bunlardan ilki piyazlık (yani yarım ay şeklinde) doğramak, diğeri ise yemeklik yani küp küp şeklinde doğrama işlemidir.
Piyazlık soğanı özellikle sebze ve et sote yemekleri için doğrayabilirsiniz.
Küp küp doğranan soğanı küpleri küçülterek çoban salata yada farklı salata tariflerinde kullanabiliriz.
Soğan soyarken gözlerinizin yanmaması için:
Soğan doğrarken gözyaşlarınızın akmaması için kesme tahtasını lavabonun yakınına alın ve suyu açarak soğanları doğrayın. Böylelikle gözleriniz yaşarmayacaktır.
İkinci bir yöntem ise: Soyduğunuz soğanları buzdolabında biraz beklettikten sonra soğuk bir şekilde doğrama işlemine yapmaktır. Bu şekilde gözleriniz soğandan yanmaz.
BİR YORUM YAPIN 0