Sonbahar mevsimini gelmesiyle birlikte toplanmaya başlayan kestaneler soğuk havaları vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. İster sokaklarda satılan ister evde sobanın üzerinde pişirebileceğiniz kestane yorgunluğa ve hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görüyor. Kestane nasıl toplanır, kestane toplamanın püf noktaları nelerdir? İşte yanıtlar:
Ülkemizde daha çok Karadeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yetiştirilen kestane kış aylarının vazgeçilmezidir. Kestane hem lezzetli hem de sağlığa yararları bakımından çok tüketilir. Kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçlarına ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına olarak isimlendirilir. Kestanenin potasyum bakımından oldukça zengin olması, potasyum eksikliği olanlarda iyi bir potasyum tamamlayıcısı olduğu için tüketilmesi önerilir. Adeta bir kış klasiği olan bu atıştırmalık, sonbahar mevsiminde toplanmaya başlanır. Kestane toplandıktan sonra belirli bir süre kurumaya bırakılır. Kestane toplamak her ne kadar zahmetli olsa da uygulayacağınız kolay yöntemlerle kestane toplama işini daha kolay hale getirebilirsiniz. Peki kestane nasıl toplanır, kestane toplarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir. Detaylar haberimizde:
KESTANE NASIL TOPLANIR?
Kestane sonbahar başlarında olgunlaşmaya başlar, ekim ve kasım aylarında kestane hasadı başlar. Özellikle Karadeniz bölgesinde adım başı kestane ağaçlarına rastlamanız mümkün. Kestane her ne kadar yemesi güzel olsa da toplaması biraz zahmetlidir.
- Öncelikle kestaneni dışında bulunan dikenli kabuk yapısından dolayı eldivensiz toplamamanız gerekiyor.
- Kestane toplayanlar genelde direk yere düşenleri toplamayı tercih ediyor. Ama büyük ağaçlardaki kestaneleri toplamak için uzun bir sopa almanız gerekiyor. Ya da tahtadan yapılmış bir nesne olabilir.
- Kestane ağaçların da bulunan kestaneleri düşürmek için ilk olarak başınıza şapka takın. Böylelikle kestaneleri silkelerken başınıza gelmesini engellemiş olursunuz.
- Daha sonra sopa yardımıyla kestane ağacında bulunan kestaneleri hafif bir şekilde sallayarak, dallardaki kestaneleri düşürmeye çalışın.
- Bütün ağacın dallarına aynı işlemi yaptıktan sonra kestaneleri, düşen kestaneleri bir çuvala koyup toplama işlemine başlayabilirsiniz.
- Hepsini topladıktan sonra sıra dikenlerini çıkarma işlemine geldi. Kestaneleri tek tek dikenlerinden çıkarıp sobada ya da fırında pişirip yiyebilirsiniz.
- Eğer kestaneler çok fazla ise kış mevsiminde tüketmek için serin bir ortamda saklayabilir ya da dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
KESTANE DİKENİNDEN NASIL AYRILIR?
⇒ Kestaneyi dikeninden ayırmak için öncelikle eldiven giymenizi öneririz. Bazı kestaneler dikeni içinden ayrılması zor olduğu için elinizle açmanız gerekebilir.
⇒ Ellerinizle açamadığınız kestaneyi bir sopa veya sert bir cisim yardımı ile dikenini ezdirip kestanenin içinden çıkmasını yardımcı olup kestaneleri dikeninden kolayca ayırabilirsiniz.
BİR YORUM YAPIN 0