İddet müddeti, evliliğin bitmesi ve evli olan çitlerin boşanma aşamasına gelmesiyle birlikte duymaya başladığımız bir kelimedir. İddet müddeti kadınların ayrılık aşamasından sonra 300 gün içerisinde kanunen evlenmediğini gösteren durum olarak açıklanmaktadır. İşte iddet müddeti hakkında merak edilenler:
Evlilik hayatının sona ermesiyle birlikte kadın ve erkek için gerçekleşen birtakım durumlar bulunuyor. İddet müddeti bekleme anlamı olarak adlandırılıyor. Evlilik durumu sonlandırılırken kadının, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün içerisinde evlenmesine olanak tanımamaktadır. Bunun temel nedeni ise kadının hamile olma ihtimali ve doğacak çocuğun korunmasını sağlamak için uygulanan durumdur.
Eğer kadın bu süre içerisinde hamile ise çocuk iddet müddeti içerisinde dünyaya gelmişse, kadının boşandığı eşinin nüfusuna kaydedilir.
İddet Müddeti, Türk Medeni Kanununun 132. Maddesinde şu cümleler ile korunmakta;
Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.
Doğum yapmasıyla birlikte iddet müddeti sona erer.
Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi direk olarak kaldırır.
BİR YORUM YAPIN 0