Son dönemlerde sıkça duymaya başladığımız ve edebiyatta sıkça kullanılan ironi kelimesi anlamı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Dilimize Fransızca'dan gelen ironi kelimesi anlamı nedir Tdk'ya göre ironi nedir ve nerelerde kullanılır? İşte yanıtlar:
Geçmişten günümüze günlük konuşma dilinde karşımıza çıkan İroni kelimesi dilimize Fransızca'dan gelmiştir. TDK’da iki farklı şekilde tanımlanıyor. İroni kelimesinin ilk anlamı Gülmece, İkinci anlamda ise sözün tersini kastederek olayla ya da kişiyle dalga geçme ve farklı şekillerde sonuçlanma durumu olarak biliniyor.
İroni, çoğu zaman bu tanımların ötesine geçebilir. “Bir durumun, gözüktüğünden ya da olması gerektiğinden farklı şekillerde olması ya da sonuçlanması” olarak da adlandırılıyor.
Sözel, durumsal ve dramatik ironi olmak üzere farklı ironi çeşitleri de bulunuyor.
Sözel ironi: TDK’nın tanımında olduğu gibi bir sözün tersini kastederek onunla alay etmek ironidir. Örneğin ütüsüz, kirli ve yırtık bir kıyafetle işe gelen birine “Bugün harika giyinmişsin” demek durumu sözel ironi ile anlatmaktır.
Durum ironisi:Bir durum, beklenilenden farklı şekilde gelişir ve sonuçlanırsa durumsal ironi oluşur. Yukarıda bahsettiğimiz soğan almayı unutma örneği durumsal ironidir.
Dramatik ironi: Daha çok tiyatroda kullanılan dramatik ironi, seyircilerin bildiği ancak karakterin bilmediği durumlar için kullanılır.
BİR YORUM YAPIN 0