Palamut balığı hem vücudumuza faydaları hem de lezzetiyle kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İçerdiği folik asit ve vitaminlerle haftada en az iki kere tüketmemiz gereken balıklardan biri olan palamutların tezgahlarda sahtesi de satılıyor. Palamut alırken sahte olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Peki sahte palamut nasıl anlaşılır? İşte cevaplar
Palamut balığının en lezzetlisi Marmara Denizi ve Karadeniz’de bolca bulunuyor. Palamut ülkemizde en çok sevilen ve tüketilen balıklar arasında yer alıyor. Palamut balığının en lezzetli olduğu zamanlar Eylül ayı sonundan Şubat ayına kadar olan dönemdir. Şimdilerde keyifle tüketeceğiniz balığın lezzetinin yanı sıra saymakla bitmeyen faydaları nedeniyle hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlığı açısından bolca palamut tüketilmesi gerekiyor. Protein ve D vitaminini bünyesinde en çok barındıran palamut A vitamini, folik asit, demir, potasyum, fosfor ve Omega 3 yağ asidi de içeren zengin bir besindir. Uzmanlar son zamanlarda balık tezgahlarında bazı balıkçıların, tombik balığını palamut etiketiyle sattığı konusunda uyarıyor. Peki sahte palamut nasıl anlaşılır, palamut alırken nelere dikkat edilmeli? İşte palamut balığıyla ilgili merak edilenler:
SAHTE PALAMUT NASIL ANLAŞILIR?
⇒ Palamut balığının farklı çeşitleri olmaz sadece boyut ve ağırlığına göre farklı isimlerde anılır.
⇒ Palamut balığı, 100-150 gramken mekik, yarım kiloyu aşınca palamut, 1 buçuk kiloyu aştığında torik ve zindandelen olarak isimlendiriliyor.
⇒ Bazı uyanık balıkçılar palamut balığı yerine ona benzeyen ve daha ucuz olan tombik balığını palamut diyerek müşterileri kandırıyor.
⇒ Palamut balığının sahte olup olmadığını anlamak için ilk dikkat edilmesi gereken şey Tombik diye nitelendirdiğimiz balık biraz daha çekik gözlüdür. Üstünde çizgiler sanki eski yazıyla yazılmış gibidir. Ayrıca balığı kestiğinizde çok kanlıysa, suya bıraktığınızda ya da balığı pişirirken kan salıyorsa o tombik balığıdır.
⇒ İki balık arasında ciddi lezzet farkı var. Tatsız, tuzsuz bir balıktır. Palamutla aynı lezzeti tutmaz.
⇒ Palamudun üzerine çizgi varken, tombiğin üzeri beneklidir. Müşteriler bu ayrımı yaparak iki balık arasındaki farkı anlayabilirler.
⇒ Palamut almak için balıkçılara giden müşteriler, balığı takoz dilim olarak kestirsinler. Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
Balıkçı 4 hafta önce
Bazıları doğru bazıları yanlış bilgi
misafir 1 yıl önce
baligi kokutmadan satmiyorlar,sabahtan aksama kadar kokmasi anlasilmasin diye üzerine su döküyorlar,siz siz olun balik yemeyim
MACKALI 61 1 yıl önce
Mühim olan baligi tezgahta tanimakdir´alip pi$irdikten sonraki tebit degersizdir..Töv bee yaa..
maho 3 yıl önce
Ankarada hamsi satarken , eski donmuş olan ile yeni geleni karıştırıp satıyorlar , o yüzden almıyorum balık falan.Üstelik Ümitköy semtpazarında bile buna cesaret ediyolar.