Trabzon hurması olarak bilinen cennet hurması güçlü bir antioksidan kaynağı ve sindirim sisteminden kansere varana kadar birçok hastalığa iyi geliyor. Sarı ve turuncu renklerde değişebilen Trabzon hurması nasıl çimlendirilir, cennet hurması çekirdeği nasıl ekilir? Detaylar için haberimizin içeriğine göz atmayı unutmayın...
Sonbahar mevsiminden itibaren marketlerde yerini alan Trabzon hurması bir çok hastalığa da iyi geliyor. İnsan vücuduna birçok yararı olan cennet hurması olarak da bilinir. Büyük bir antioksidan kaynağı olan ve güçlü vitaminler barındıran Trabzon hurması zayıflamaya yardımcı olduğu içinde diyetisyenler tarafından da öneriliyor. Trabzon hurması Ebenaceae familyasına ait çok eski bir bitkidir. Trabzon hurmasının anavatanı Çin olarak biliniyor. Bir subtropik iklim meyvesi olan Trabzon hurması ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Bu meyve türü kışın yapraklarını döktüğü için daha serin bölgelerde özellikle Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri’nde yetiştiriciliğine rastlanmaktadır. Trabzon hurması ağaçları kışın yapraklarını döker. Özellikle meyvelerin olgunlaşmasına kadarki zamanda bu haliyle hoş bir görüntü oluşturur. Trabzon hurması meyveleri, meyve tadının burukluğuna ve buruk olmamasına göre ikiye ayrılır. Burukluk ve burukluğun olmaması meyvelerin hasat olumundaki durumunu gösteriyor. Ülkemizde de çok sevilen ve tüketilen Trabzon meyvesi nasıl çimlendirilir, Trabzon meyvesini nasıl ekilir? İşte Trabzon meyvesi adım adım çimlendirme
TRABZON (CENNET)HURMASI NASIL ÇİMLENDİRİLİR?
- Bu sağlıklı olan olgunlaşmış Trabzon hurmasını çimlendirmek için ilk olarak çekirdeklerini içinden çıkarın.
- Daha sonra bir saksının içine çimlendirme toprağı koyun ve ve yeterince sulayın. Suladıktan sonra saksıyı yaklaşık 15 dakika bir kenarda bekletin.
- Suyun süzülmesini bekleyin. Toprağı dinlendirdikten sonra Trabzon hurması çekirdeğini yan bir şekilde saksıdaki toprağın üzerine yatay bir şekilde koyun.
- Toprağın üstüne bıraktıktan sonra çekirdeği çok hafif miktarda tekrar çimlendirme toprağı ekleyin. Toprağı ekleyip yayın ve birazcık bastırın.
- Çekirdeği ektiğiniz toprağı biraz bastırdıktan sonra bir fısfıs yardımıyla toprağı sulayın. Biraz sulayıp nemlendirdikten sonra saksıyı bir poşetin içine koyun. Güzelce yerleştirdikten sonra poşetin ağzını sıkıca hava almayacak şekilde bağlayın.
- Bağladıktan sonra saksıyı buzdolabının alt kısmına meyve bölümüne koyun. Trabzon hurması çekirdeğinin çimlenmesi için yaklaşık 8 hafta buzdolabında bekletin.
- 8 hafta geçtikten sonra buzdolabından çıkarın. Çekirdeklerin güzelce filizlendiğin, görecekseniz. Eğer isterseniz saksıdan çıkarıp bahçenize de ekebilirsiniz.
bitki 3 yıl önce
Ne alaka?İlkbaharda uygun bir yere tohumu derin olmayacak şekilde ekin.Nemli tutun.3 hafta içinde filizlenir.