Son dönemlerde internette en çok araştırılan kelimelerden biri pejmürde oldu. Birçok vatandaş tarafından anlamı merak edilen pejmürde kelimesi genel olarak perişan anlamda kullanılıyor. Peki, pejmürde ne demek? Pejmürde TDK anlamı nedir?
Pejmürde kelimesi Farsçadan dilimize geçmiş kelimeler arasında yer alıyor. Farsça kökenli bir kelime olan pejmürde dilimizde 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez Tanzimat edebiyatçılarının eserlerinde rastlanan kelime, sonradan yaygınlaşmıştır. Bu sözcük perişan, dağınık anlamlarına gelmektedir. Pejmürde ne demek sorusu, bu kelimenin TDK anlamı hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Pejmürde nedir ve ne anlama gelir? İşte, Pejmürde kelimesi hakkında merak edilenler:
PEJMÜRDE NE DEMEK?
Pejmürde sözcüğü, olumsuz durumlara işaret eden bir anlam taşır. Pejmürde kelimesi kişinin duygusal ve dış görünümü olmak üzere iki anlamı bulunuyor. Dış görünüm yönünden kıyafetleri kasteden bir anlamı bulunur. Yırtık, eski kıyafetler pejmürde olarak isimlendirilir.
Duygusal durum bakımından ise, kişinin içine düştüğü dağınık halleri ifade eder. Kişinin yaşadığı ruhsal çöküntünün oluşturduğu perişanlık hali pejmürde olarak isimlendirilir. Aynı zamanda pejmürde ne demek sorusuna, maddi sıkıntıların oluşturduğu perişanlık olarak adlandırılıyor. Pejmürde kelimesi Recaizade Mahmut Ekrem'in ünlü bir eserinin de ismi olarak biliniyor.
PEJMÜRDE NE DEMEK? TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu'nda (TDK) pejmürde kelimesi sıfat olarak 2 farklı anlamda kullanılıyor.
1. anlamı: Eski püskü, yırtık:
2. anlamı: Dağınık, perişan
BİR YORUM YAPIN 0