Telegram nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır? Telegram özellikleri

Whatsapp'ın gizlilik sözleşmesinde yaptığı ve büyük tartışmalara neden olan değişikliğin ardından kullanıcılar, Whatsapp'ın müdaili olan uygulamalara yönelmeye başladılar. Bu uygulamaların başında da Telegram yer almaya başladı. Telegram uygulaması hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar, haberimizde yer alıyor.

Son dönemlerin güncel konusu, sohbet-mesajlaşma uygulamalarının güvenliği konusu oluyor. WhatsApp'ın aldığı ve kullanıcılara kabul zorunluluğu sunduğu gizlilik sözleşmesi kararı, Türkiye'de kullanıcıları Whatsapp dışında başka sohbet-mesajlaşma uygulamalarını kullanma ihtiyacına yöneltmeye başladı. Kullanıcılar, kişisel bilgilerinin Facebook uygulaması tarafından işlenmesine ön açan gizlilik sözleşmesini kabul etmezler ise Whatsapp'ı 8 Şubat tarihinden sonra kullanamayacaklar. Veri gizliliği ihlali sebebiyle WhatsApp'ı bırakma kararı alan milyonlarca kişi, daha güvenli ve kullanışlı gördükleri müdail uygulamalara yöneldiler. En çok tercih edilenlerin başında ise Telegram geldi. 14 Ağustos 2013 tarihinde kullanıma sunulan uygulama mobil, web ve masaüstü sürümlerini bulundurmaktadır. Peki Telegram ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

Telegram nedir

Telegram nedir

# 1 TELEGRAM NEDİR, NE İŞE YARAR, NASIL KULLANILIR?

Rus programcı Pavel Durov tarafından geliştirilen uygulama, ücretsiz olarak kullanılan ve Google Play Store ile Apple Store'den rahatlıkla indirilebilen bir mesajlaşma-sohbet uygulamasıdır. Telegram üzerinden rehberinizdeki kişilerle hem grup olarak hem özel sohbet sekmesiyle rahatlıkla mesajlaşarak, görüntülü veya sesli olarak konuşabilirsiniz.

Uygulamayı yüklediğiniz anda, rehberinizde kayıtlı olan ve programı yükleyen kişilerin de bildirimini alırsınız. Eğer isterseniz, rehberinizde kayıtlı olduğu şekliyle görülen kişiye uygulama içinde farklı bir ad verebilirsiniz. Farklı dil seçenekleri de bulunmaktadır.

# 2 TELEGRAM'IN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Telegram uygulamasını Whatsapp'tan ayıran ve daha seçilir kılan temel özellikleri ise şu şekildedir:

- Telegram kullanıcısına gizli sohbet etme imkanı sağlar. Bu sohbetteki mesajlaşmalar, sunulan teknolojik altyapı sayesinde Telegram tarafından dahi görülemez. 

- Uygulamaya kayıt, telefon numarasıyla gerçekleşir. Fakat görüşmeler, kullanıcı adı ile de sağlanabilir.

- Yapılan mesajlaşmaların üçüncü taraflara, Telegram'a iletilmesi mümkün değildir. Bu, engellidir.

Telegram nasıl kullanılır

Telegram nasıl kullanılır

- Kendini bir süre sonra yok eden bir mesajlaşma özelliğine sahiptir. Bu mesajlar, belirlenmiş olan sürenin bitiminde hemen gönderen hem de alan kişiden silinir.

- Bir mesajı sildiğinizde aynı zamanda karşı taraftan da silebilirsiniz.

- Ekran görüntüsü / screen shot alımı karşı tarafa bildirim olarak gider.

PEKİ TELEGRAM'DA KİŞİ SİLME NASIL YAPILIR?

Telegram'da engelleme yapmak için istediğiniz kullanıcının profil fotoğrafına tıklayın. Tıkladıktan sonra köşede göreceğiniz üç noktaya dokunun. Orada karşınıza "kişiyi sil" seçeneği dahil birçok seçenek çıkacaktır. Siz buradan silmek istediğinin kişiye tıklayabilir ve buradan silebilirsiniz. Sildiğiniz kişi artık sizin Telegram rehberinizde hiçbir şekilde görünmeyecektir.

Telegramda kişi engelleme ve silme nasıl yapılır

Telegramda kişi engelleme ve silme nasıl yapılır

TELEGRAM'DA ENGELLEME NASIL YAPILIR?

Telegram'da kişi engellemek için ilk yapmanız gereken ayarlardaki gizlilik kısmından kişileri eşitleme seçeneğini kapatmak olacaktır. Kişileri eşitleme seçeneğini kapattığınız zaman Telegram sürekli rehberinizle eşitlenmez. Hem verileriniz daha iyi korunur hem de sürekli yeni katılan kişilerden bildirim almazsınız. Telegram'da kişi engellemek için ise engellemek istediğiniz kişiye tıklayın. Açılan sohbet penceresinin üstünde kişinin profil fotoğrafına tıklayın. Burada köşede üç noktaya bastığınızda "kullanıcıyı engelle" seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneğe bastığınızda o kullanıcıya tamamen engellemiş olursunuz. Engellediğiniz kişiyi artık ne siz görebilir ne de o sizi görebilir. 

TELEGRAM'DA ENGELLEDİĞİ KİŞİLER ÇEVRİMİÇİ OLDUĞUMU GÖRÜR MÜ?

Telegram'da istediğiniz kişiyi engelledikten sonra ne size mesaj atabilir ne de sizin son görülmenizi veya çevrimiçi durumunuzu görebilirler. Ayrıca Telegram ayarlardaki gizlilik kısmından profil fotoğrafınız ve çevrimiçi durumunuzu dahil kimlerin görebileceğini de siz seçebilirsiniz. Böylelikle istediğiniz kişiler sizin çevrimiçi ve son görülmenizi görecektir.

TELEGRAM WEB GÖRÜNTÜLÜ ARAMA NASIL YAPILIR?

WhatsApp’da olduğu gibi Telegram uygulamasını da diğer cihazlarınızdan kolaylıkla kullanabilrsiniz. Bunun için bilgisayarınızdan Telegram Web’e girmek için önce telefon numaranızı yazıyor ve ‘next’ yazısına tıklayın. Ardından telefonunuza kod gönderilmesini onaylıyor ve gelen kodu Telegram Web ekranına girerek giriş yapıyorsunuz. Telegram Web’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak Telegram Web’de görüntülü arama yapamazsınız. Sadece telefonunuzdan telegram uygulamasından görüntülü arama yapabilirsiniz.

Telegram görüntülü arama nasıl yapılır

Telegram görüntülü arama nasıl yapılır

TELEGRAM GÖRÜNTÜLÜ ARAMA NASIL YAPILIR?

Telegram uygulamasında telefonda görüntülü arama için öncelikle arayacağınız kişinin üzerine dokunun ve daha sonra sağ üstte okla gösterilen simgeye gelin. Bu kısma dokunduğunuzda karşınıza ‘görüntülü arama’ seçeneği gelecektir. Böylelikle sevdiklerinizle görüntülü arama yapabilirsiniz. 

BİR YORUM YAPIN 2

Ayse 1 yıl önce

Hiç güvenilir değil para yatırdım hem paramdan oldu kimsede bana dönüş yapmadı para için sizinle konusurlar sonrası yok

Zəhra 1 yıl önce

Gizel