Son günlerde sıkça duymaya başladığımız ihtida kelimesinin İslam'da karşılığı nedir? Dilimize Arapça'dan gelen ihtida kelimesi doğruyu bulmak yol göstermek anlamlarında kullanılır. İhtida kelimesinin anlamını ilk defa duyanlar ne anlama geldiğini öğrenmek için internetten araştırma yapıyor. Peki İhtida nedir, ihtida töreni ne demek? İşte İhtida TDK sözlük anlamı
İhtida kelimesi dilimize Arapça'dan gelmiş ve yıllardır günlük hayatın içerisinde kullanılıyor. İhtida sözlükte “doğru yolu bulmak; yol göstermek” mânalarına geliyor. Yani gerçeğe ulaşmak, doğru yolu bulmak” anlamlarında kullanılıyor. İhtida kelimesi terim olarak inançsız iken veya başka bir dine mensupken İslâm dinini benimsemeyi ifade eder. İhtida eden kimseye mühtedî adı verilir. İşte ihtida kelimesinin TDK’ya göre doğru anlamı ve ihtida kelimesine dair merak edilenler…
İHTİDA NE DEMEK, NEDİR? TDK'YE GÖRE ANLAMI
Din değiştirme olayı Batı dillerinde “conversion” olarak geçer. Din değiştiren kimseye de “convert” denir. İhtidâ sadece İslâm’a girişi tanımlarken “conversion” daha geniş bir alanı içine alır. Mensubu bulunduğu dinin kendisine yüklediği mükellefiyetleri yerine getirmeyen bir kimsenin dine yaklaşması, kendisini “inançsız” olarak niteleyen kişinin kendi toplumunun dinî kurallarını kabul edip dindar hale gelmesi veya bir dini reddederek başka bir dine inanması “conversion” ile karşılanır. Yani Türkçe karşılığı olarak TDK'ye göre, ihtida kelimesi başka bir dinden çıkıp Müslüman olma anlamına geliyor.
İHTİDA TÖRENİ NEDİR?
İhtida töreni, Müslüman olacak olan başka bir dine mensup kişilerin Kelime-i Şehadet getirerek Müftülük makamında yapılacak olan din değiştirme merasimi olarak bilinir.
BİR YORUM YAPIN 0